Ελλάδα|04.10.2023 10:54

Τεράστιες καθυστερήσεις στον Προαστιακό γιατί πέφτει η τάση - Σε αναμονή για ανταλλακτικά ώστε να διορθωθεί η βλάβη

Μαρία Λιλιοπούλου

Καθημερινά είναι πλέον τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την απόλυτη κατάρρευση του σιδηροδρόμου καθώς εκτός της αναστολής της λειτουργίας στον βασικό άξονα και ο Προαστιακός εμφανίζει ολοένα επιδεινούμενα προβλήματα με τους συρμούς να αναχωρούν από το πρωί της Τετάρτης με καθυστερήσεις ακόμα και μίας ώρας.

Τα προβλήματα οφείλονται στη βλάβη στο σύστημα τηλεδιοίκησης του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ), η οποία έχει εμφανιστεί μετά την πρόσφατη κακοκαιρία. Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, η έντονη κεραυνική δραστηριότητα έκαψε τους δύο σταθεροποιητές τάσης του συστήματος. Κατά συνέπεια πλέον κάθε φορά που η τάση είναι ασταθής και πέφτει, εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα.

Έχουν παραγγείλει τα απαραίτητα ανταλλακτικά

Ο Οργανισμός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη παραγγείλει τα απαραίτητα ανταλλακτικά και τα αναμένει προκειμένου να επισκευάσει το σύστημα. Ωστόσο, μέχρι να γίνει αυτό, είναι βέβαιο πως τα προβλήματα θα συνεχιστούν και η αξιοπιστία του μέσου θα συνεχίσει να πλήττεται καθημερινά.

Έτσι, μόνο σήμερα η αμαξοστοιχία 1305 αναχώρησε από τα Άνω Λιόσια με 58 λεπτά καθυστέρηση, η 1306 από την Αθήνα με 45 λεπτά και η 1535 από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών με 43 λεπτά εξαιτίας της προγενέστερης βλάβης στην τηλεδιοίκηση.

Τα προβλήματα επηρέασαν και την αμαξοστοιχία 882 (Αθήνα – Καλαμπάκα), η οποία αναχώρησε με 61 λεπτά καθυστέρηση, ενώ αντίστοιχη κατάσταση είχε καταγραφεί και την Τρίτη με την τηλεδιοίκηση να «πέφτει» συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες ημέρες υπήρχε προβληματισμός μήπως τα ζητήματα που παρατηρήθηκαν οφείλονταν στο νέο σύστημα τηλεδιοίκησης της γνωστής πια σύμβασης 717 που ενσωματώθηκε στο υπάρχον σύστημα και ίσως παρουσίαζε αστοχίες και τεχνικές ασυμβατότητες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τελικά τα προβλήματα αποδίδονται στους καμένους σταθεροποιητές τάσης, ενώ δεν άφησαν ανεπηρέαστα ούτε και τα δρομολόγια του μετρό. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του μετρό από και προς το Αεροδρόμιο διεξάγονται τώρα κανονικά, αλλά νωρίτερα περίπου στις 8 το πρωί χάθηκαν δύο δρομολόγια εξαιτίας των προβλημάτων τηλεδιοίκησης στο δίκτυο του ΟΣΕ που λειτουργεί το υπέργειο τμήμα μεταξύ Δουκίσσης Πλακεντίας και Αεροδρομίου.

ΟΣΕσύστημα τηλεδιοίκησηςπροαστιακόςΜΜΜHellenic Train