Ελλάδα|06.10.2023 09:43

ΚΤΕΟ: Οι ιδιοκτήτες ζητούν ελέγχους μετά τη «μίζα» σε ελεγκτή του υπουργείου - «Μου ζήτησε 30.000 ευρώ και να μπω στο κύκλωμα»

Μαρία Λιλιοπούλου

Ενδελεχή έρευνα όλων των φορέων και των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την εποπτεία της λειτουργίας των ΚΤΕΟ τόσο στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στις Περιφέρειες με στόχο να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας ελέγχου των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ζητούν οι ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ ύστερα από το περιστατικό χρηματισμού ελεγκτή ΚΤΕΟ του υπουργείου που οδήγησε στη σύλληψη του επίορκου υπαλλήλου περίπου μία εβδομάδα πριν.

Διαμεσολάβηση υπαλλήλων του υπουργείου καταγγέλλει το θύμα

Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλει στο «Εθνος», ο Απόστολος Βαρδακώστας, ο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα εκβιασμού προκειμένου να δώσει χρηματικό ποσό στον ελεγκτή ώστε να μην του βεβαιώσει παραβάσεις, ο δράστης – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα φέρεται να έχει πει ο ίδιος στο θύμα – δε λειτουργούσε μόνος του, αλλά θα μοιραζόταν το ποσό και με άλλους υπαλλήλους του υπουργείου.

«Προσωπικά δε γνώριζα αυτόν τον άνθρωπο. Με πήρε τηλέφωνο συνάδελφος από άλλο ΚΤΕΟ της Αθήνας, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και με έφερε σε επαφή μαζί του. Συγκεκριμένα μου είπε ότι ο Νίκος (ο συλληφθείς) θέλει να με συναντήσει κι ότι αυτό θα είναι για το καλό μου», λέει.

Και συνεχίζει: «Κανονίσαμε συνάντηση στη Χαλκίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ελεγκτής μου είπε πως γνωρίζει ότι το ΚΤΕΟ που διαχειρίζομαι είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν το ψάξει, θα βγάλει παραβάσεις. Τον ρώτησα ευθέως τι χρειάζεται και μου απάντησε 30.000 ευρώ. Είπα ότι αυτό είναι αδύνατο και κατέβασε το ποσό στις 10.000, τα οποία θα έπαιρνε σε δύο δόσεις. Μάλιστα μου ανέφερε ότι από το ποσό των 5.000 ευρώ που θα έπαιρνε αρχικά, δε θα έμενε τίποτα για τον ίδιο καθώς θα έπρεπε να πληρωθούν και άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου σε θέσεις ευθύνης. Τους ανέφερε κιόλας ονομαστικά με τα μικρά τους ονόματα».

«Θα βρισκόμουν από θύμα κατηγορούμενος»

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδακώστας, ο οποίος και κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, βρέθηκε σε εξαιρετικά δεινή θέση δεδομένου ότι φοβόταν πως ο,τιδήποτε και αν επέλεγε θα ήταν χαμένος επαγγελματικά: «Αρχικά επιβεβαίωσα ότι πράγματι επρόκειτο για υπάλληλο του υπουργείου, διότι όπως δεν τον γνώριζα, δεν ήμουν σίγουρος για τίποτα. Ρώτησα γι΄αυτόν και παλαιότερο στέλεχος του υπουργείου που σχετικά πρόσφατα αποχώρησε και πήρα την απάντηση ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ. Στη συνέχεια έπρεπε να δω τι θα κάνω, αν έδινα τα λεφτά θα με κρατούσε όμηρο ώστε να δίνω συνεχώς. Αν μιλούσα στην αστυνομία, φοβόμουν ότι θα καταστρεφόμουν επαγγελματικά. Αν τα έδινα και κάτι πήγαινε στραβά, θα βρισκόμουν από θύμα κατηγορούμενος».

Τελικώς ο ίδιος επέλεξε να προχωρήσει σε καταγγελία με τη γνωστή κατάληξη, δηλαδή τη σύλληψη του υπαλλήλου και του συνεργού του ύστερα από την παράδοση σε αυτόν από τον επιχειρηματία ποσού 5.000 ευρώ σε 100 προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 50. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του επιχειρηματία, πριν γίνει η συναλλαγή και ενώ βρίσκονταν στο εστιατόριο όπου και έγινε η συνάντηση, ο ελεγκτής φέρεται να του πρότεινε να γίνει και ...μέλος της ομάδας, όπως την αποκάλεσε: «Επειδή είσαι ξηγημένος θα μπεις στην ομάδα μας. Αν μπεις στην ομάδα, θα φέρνεις τα λεφτά σε μας κι εσένα δε θα σε πειράζει κανείς. Αυτό μου είπε. Ηθελε με άλλα λόγια να πηγαίνω σε συναδέλφους και να τους φέρνω τα λεφτά».

Όπως καταγγέλλει ο κ. Βαρδακώστας, ο συλληφθείς ήδη από το πρώτο ραντεβού τους, του είχε απαγορεύσει να τον καλεί στο τηλέφωνο: «Μη με πάρεις ποτέ τηλέφωνο. Δε θα μιλάς μαζί μου. Μόνο εγώ θα μιλάω μαζί σου», φέρεται να του είχε πει

«Να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου»

«Εγώ ρίσκαρα τα πάντα καταγγέλλοντας το περιστατικό. Αυτό που ζητώ είναι να γίνει άμεσα άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να φανεί μέσα από όλες τις συνομιλίες εάν υπάρχει κύκλωμα που δρα με αυτήν τη μέθοδο. Εμένα πάντα μου μιλούσε και για άλλους», λέει ο κ. Βαρδακώστας προσθέτοντας πως εάν τα πράγματα αποδειχτεί πως είναι όντως έτσι, ο ελεγκτής δεν πρέπει να διωχθεί μόνο για πλημμέλημα, αλλά για κακούργημα.

Προσθέτει μάλιστα πως μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, δέχτηκε τηλέφωνα από αρκετούς συναδέλφους του, οι οποίοι επικροτούσαν την αντίδρασή του. 

Αυτό ζητούν και τα δύο Σωματεία Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ και η Ενωση Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος, προκειμένου, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρός του πρώτου, Κωνσταντίνος Βήκας να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του κλάδου: «Στην υπόθεση αυτή δεν πρέπει να μείνει η παραμικρή σκιά. Εδώ διαμεσολαβητής φέρεται να είναι διαχειριστής άλλου ΚΤΕΟ που φέρνει σε επαφή τον συνάδελφο με τον επίορκο υπάλληλο που χρηματίζεται. Πρέπει να γνωρίζουμε εάν υπάρχει ομάδα ωφελημένων ΚΤΕΟ, αν υπάρχουν προστασίες, κυκλώματα, αν κάποιοι χρηματίζονται συστηματικά εις βάρος του θεσμού, εις βάρος του κλάδου καθώς αυτό προσβάλλει την οδική ασφάλεια της χώρας και τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο μας».

Ο κ. Βήκας υπογραμμίζει την ανάγκη για ενδελεχή έλεγχο: «Εδω υπάρχει καταγγελία ότι μια κλίκα ορίζει ή προσπαθεί να ορίσει τα πράγματα. Αυτή η ιστορία και λόγω της θέσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου πρέπει να αποτελέσει πεδίο έρευνας και για ενδεχόμενη τέλεση κακουργηματικής πράξης. Εαν τα πράγματα είναι έτσι, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στο πλημμέλημα». 

Τα δύο Σωματεία ήδη καταρτίζουν με νομικούς υπόμνημα, το οποίο θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα, ενώ έχουν ζητήσει και συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στη Χαλκίδα επιβεβαιώνει την ανησυχία των Σωματείων πως κάτι δεν πάει καλά στον κλάδο, ενώ τονίζεται πως παρά την ευρωπαική υποχρέωση που επίτασσε να έχει λειτουργήσει ο εποπτεύων φορέας των ΚΤΕΟ στις αρχές του 2023, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα: «Η Ευρωπαική Οδηγία ορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της αδιαβλητότητας των ΚΤΕΟ καθώς σήμερα όλος αυτός ο όγκος των δεδομένων που αποστέλλουμε σε πραγματικό χρόνο στο υπουργείο, ουσιαστικά πέφτει μέσα σε έναν «ηλεκτρονικό» κουβά δίχως να αξιολογείται συστηματικά και ορθά. Κι αυτό τη στιγμή που αν είχε φτιαχτεί ο εποπτικός φορέας που θα λειτουργούσε ως ομπρέλα των κατακερματισμένων σχετικών υπηρεσιών, θα μπορούσε με μια απλή παραμετροποίηση να εντοπίσει ενδεχομένως κάποιες ασυμβατότητες, κάποια ύποπτα αποτελέσματα είτε με εξ αποστάσεως είτε με επιτόπιους ελέγχους στα ΚΤΕΟ . Όσο αυτό δεν υπάρχει, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για δοσοληψίες και το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει την ανησυχία μας. Θέλουμε αποτελεσματική εποπτεία στα ΚΤΕΟ και την υποστήριξη του υπουργείου σε αυτό», καταλήγει ο κ. Βήκας.

Να σημειωθεί ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και η ηγεσία του υπουργείου. Ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έδωσε άμεσα εντολή προς τις Διοικητικές Υπηρεσίες να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία προς διερεύνηση του περιστατικού και προς απόδοση τυχόν ευθυνών, όπως επισημαινόταν σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένεται η αποστολή του φακέλου από τις αρμόδιες Προανακριτικές Αρχές, προκειμένου να εκκινήσουν οι σχετικές διοικητικές και πειθαρχικές διαδικασίες.

ΚΤΕΟΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνειδήσεις τώρα