Ελλάδα|06.10.2023 11:42

«Μετακινήθηκε η κάννη του όπλου, δεν χρειάζεται πολύ», λέει ο γ.γ. των αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τον θάνατο του Κώστα Φραγκούλη

Newsroom

Το όπλο του αστυνομικού... μετακινήθηκε και έτσι ο Κώστας Φραγκούλης έπεσε νεκρός από την σφαίρα του, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, καθώς το ζήτημα της δολοφονίας του 16χρονου έρχεται στην επικαιρότητα, μετά την πρόταση του εισαγγελέα να παραπέμψει σε δίκη για ανθρωποκτονία τον 35χρονο αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. «Δεν χρειάζεται πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Συμεωνίδης, μιλώντας στο Mega.

Δέκα μήνες μετά το συμβάν της Θεσσαλονίκης που προκάλεσε σάλο, ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή του 35χρονου σε δίκη για ανθρωποκτονία με πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αλλά και για παράνομους πυροβολισμούς εξουδετέρωσης.

«Μας προκαλεί απορία το σκεπτικό του εισαγγελέα»

Ο κ. Συμεωνίδης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA, ανέφερε για την υπόθεση: «Στους αστυνομικούς προκαλεί θυμηδία το γεγονός ότι δεν υπήρξε υπηρεσιακό ενδιαφέρον όταν ένας πολίτης, που του έχουν στερήσει 20 ευρώ, ανεξαρτήτως ποσού, ζητάει τη βοήθεια της αστυνομίας και δεν συνίσταται υπηρεσιακό καθήκον. Άρα όποιος πολίτης ζητάει τη βοήθεια μας, πρέπει να κάνουμε διατίμηση, τιμολόγηση της αξίας αυτού που έχει κλαπεί, για να μπορέσουμε να επιληφθούμε ή όχι σαν Αστυνομία. Μας βάζει σε άλλο σκεπτικό, σε άλλη φιλοσοφία. Όλο το σκεπτικό το εξετάζουμε και πραγματικά προκαλεί μία απορία. Αυτό το σκεπτικό του εισαγγελέα, μπορεί ο καθένας να πηγαίνει να παίρνει προϊόντα 15-20 ευρώ και να φεύγει χωρίς να πληρώνει, χωρίς να υφίσταται ποινικό αδίκημα».

«Δεν ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ο αστυνομικός»

Όταν ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης ρωτήθηκε, γιατί σήκωσε το όπλο ο αστυνομικός και πυροβόλησε, υποστήριξε ότι ο δρόμος ήταν ανώμαλος και η κάννη του όπλου μετακινήθηκε. Ανέφερε ακόμα ότι σε μία καταδίωξη δεν μπορεί να υπάρξει ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Όταν ένας άνθρωπος πάνω σε δίκυκλο προβαίνει σε καταδίωξη ενός οχήματος που δεν σταματάει και είναι επικίνδυνο, αν ο κος εισαγγελέας το θεωρεί ήρεμη ψυχική κατάσταση, εγώ δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι μου φαίνεται πολύ παράξενο», ανέφερε.

«Στο δίκυκλο ανεβαίνει η αδρεναλίνη, πως μπορείς να δικαιολογήσεις αυτή την ήρεμη ψυχική κατάσταση. Όσο για το θέμα της βολής που τη χαρακτηρίζει ευθεία ο εισαγγελέας και θα μπορούσε να πυροβολήσει προς τα πάνω, θυμίζω ότι πριν δυο μήνες ο αρμόδιος εισαγγελέας στην Αλεξανδρούπολη, όταν είχαμε σε έξαρση την λαθροδιακίνηση και την κίνηση ανάποδα στην εθνική οδό οχημάτων με αλλοδαπούς που έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και διερχόμενους οδηγούς, είχε αποφανθεί ότι μπορεί ο αστυνομικός να πυροβολήσει στα λάστιχα, εάν αυτό που μπορεί να αποτρέψει είναι μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται. Το ίδιο σκεπτικό ήταν και η δικηγορική γραμμή του συναδέλφου, για τα λάστιχα στα οποία με την ανωμαλία του εδάφους κλπ, έφυγε λίγο πιο ψηλά το όπλο και έφτασε εκεί που φτάσαμε. Το να πυροβολήσει στον αέρα... Μετακινήθηκε η κάννη του όπλου, δεν χρειάζεται πολύ κύριε Χασαπόπουλε, τα ξέρετε, λίγο να μετακινηθεί η κάννη, όταν κάναμε βολή και λίγο σηκωνόταν το όπλο πόσο...» είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δίκη θα οριστεί. Δεν γνωρίζω αν ο συνάδελφος έχει βγει σε διαθεσιμότητα ή συνεχίζει να υπηρετεί στο σώμα. Μην προδικάζουμε όμως ότι θα τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης πολλών ετών. Το δικαστήριο είναι πολύ διαφορετικό από τον εισαγγελέα, θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία. Είναι δύσκολη περίπτωση».

δίκηΘεσσαλονίκηΕΛ.ΑΣόπλοειδήσεις τώραδολοφονία