Ελλάδα|22.03.2019 14:39

Σαχζάτ Λουκμάν: Καταδίκη με ρατσιστικό κίνητρο ζητεί ο εισαγγελέας

Newsroom

Την καταδίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο των κατηγρουμένων Διον. Λιακόπουλου και Χρ. Στεργιόπουλου για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας. 

Με μια εισήγηση - καταπέλτη, ο εισαγγελέας ανέφερε πως δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από τα Πετράλωνα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρωτόδικη απόφαση ορθά έκρινε το έγκλημα ως ρατσιστικό, προσθέτοντας πως και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα σφάλει αν εκτιμήσει ρατσιστικό κίνητρο, «άσχετα αν δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα ως προς την επιμέτρηση ποινής».

Συμπλήρωσε πως έχει υποχρέωση να το εισηγηθεί, αφού η υπόθεση αφορά σε δύο νεαρά άτομα, οπλισμένα με μαχαίρια, τα οποία επιτέθηκαν σε αλλοδαπό, σε έναν άνδρα διαφορετικής εθνικής καταγωγής και φυλής. «Τον χτύπησαν γιατί κατάλαβαν ότι πρόκειται για άνδρα ασιατικής καταγωγής, όχι γιατί δεν οδηγούσε καλά το ποδήλατο», τόνισε.

Για τον ενδεχόμενο δόλο της πράξης, ο εισαγγελέας σημείωσε: «Το να μετατραπεί η ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρο σωματική βλάβη ή επικίνδυνη, δεν αντέχει στη λογική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Λιακόπουλος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτούργησε». 

Αναφορικά με τους δύο κατηγορουμένους, ο εισαγγελέας είπε: «Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν απο μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν». 

Στην ολοκλήρωση της εισήγησής του, ανέφερε: «Η ψυχή του ανθρώπου είναι η πνοή του Θεού στον άνθρωπο. Η πνοή αυτή έχει θεϊκή καταγωγή, άσχετο αν το χρώμα είναι άσπρο ή κίτρινο». 

Με βάση τα παραπάνω, ο εισαγγελικός λειτουργός του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ζήτησε την ενοχή των κατηγορουμένων, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, της οπλοφορίας - οπλοχρησίας και της αποδοχής προϊόντων εγκλημάτων. 

ρατσισμόςΣαχζάτ ΛουκμάνκατηγορούμενοιΚαταδίκη