Ελλάδα|13.10.2023 14:41

Τι συμβαίνει με τις φρεγάτες «Σαλαμίς» και «Ψαρά»: Γιατί βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Newsroom

Η φρεγάτα «Σαλαμίς» η οποία σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, δεν εστάλη στην περιοχή με εντολή της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη στο OPEN.

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο είναι ενταγμένο στη ναυτική δύναμη του ΟΗΕ για την επιχείρηση ειρήνης UNIFIL που εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σημειώνεται ότι βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι η UNIFIL επιβλέπει την τήρηση της λεγόμενης συμφωνίας του Λιβάνου και η αποστολή είναι η εκτέλεση θαλασσίων ελέγχων με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παράνομου οπλισμού και παράνομων υλικών προς το Λίβανο, σε συνεργασία με τις Λιβανικές Αρχές.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στη συγκεκριμένη επιχείρηση από την αρχή της συγκρότησής της, ενώ επισημαίνεται ότι η χώρα μας δεν λειτουργεί μόνη της σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, αλλά στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Στην περιοχή με δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκεται και η φρεγάτα «Ψαρά».

Διαψεύδει την εμπλοκή ο Μαρινάκης

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης διέψευσε τυχόν εμπλοκή της Ελλάδας στο Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πλοίο ή φρεγάτα  που να εμπλέκεται με εξελίξεις στο Ισραήλ. «Το πλοίο που βρίσκεται στις ακτές Λιβάνου είναι στο πλαίσιο της αποστολής των ΟΗΕ και είναι εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, μια φρεγάτα στην περιοχή είναι μέρος της δύναμης του ΝΑΤΟ που διαρκεί πολλά χρόνια και ο προγραμματισμός της εκεί παρουσίας της είναι από πέρυσι», τόνισε.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνηΓάζαΙσραήλειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλ