Ελλάδα|26.10.2023 14:31

Ουρές και ταλαιπωρία στον έλεγχο διαβατηρίων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Ποια η αιτία του προβλήματος

Μαρία Λιλιοπούλου

Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός επικρατούν από το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς εκτός λειτουργίας βρίσκονται αρκετά από τα αυτόματα μηχανήματα ελέγχου ευρωπαϊκών διαβατηρίων επιβατών στο χώρο των αφίξεων. Πρόκειται για μηχανήματα που ελέγχουν ταξιδιωτικά έγγραφα από χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά όχι διαβατήρια που έχουν εκδοθεί σε χώρες εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα από τις ΗΠΑ.

Αιτία για τη μεγάλη ταλαιπωρία, η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στον αερολιμένα, είναι όπως μεταδίδουν στο «Εθνος» πηγές κοντά στην υπόθεση, η σημαντική υποστελέχωση από την αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα ότι από τις 20 Οκτωβρίου αφαιρέθηκαν από την αστυνομική δύναμη του αεροδρομίου 230 άτομα.

Αποτέλεσμα ήταν σήμερα να λειτουργούν μόνο τρία από τα τουλάχιστον δέκα μηχανήματα ελέγχου και κατά συνέπεια να σχηματιστούν τεράστιες ουρές στο χώρο των αφίξεων κυρίως τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, όταν και έφτασαν αρκετές πτήσεις. 

Κι αυτό καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα αυτόματα μηχανήματα, θα πρέπει βάσει των κανονισμών ασφαλείας να είναι παρών αστυνομικός κατά τον έλεγχο διαβατηρίων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στελεχωμένα ήταν μόνο τα τρία.

αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλοςουρέςειδήσεις τώραδιαβατήρια