Ελλάδα|26.01.2021 18:04

Aφιέρωμα στην επανάσταση του 1821: Οι αθέατες γωνιές του μεγάλου αγώνα

Γεώργιος Σαρρής

Τα ηρωικά κατορθώµατα των αγωνιστών του 1821 είναι λίγο έως πολύ σε όλους µας γνωστά. Εκατοντάδες µικρές και µεγάλες νικηφόρες µάχες έναντι του καλύτερα οργανωµένου οθωµανικού στρατού, θαρραλέες πράξεις που τιµάµε αδιαλείπτως µέχρι και σήµερα, στρατηγικές παραπλανήσεις του εχθρού και θυσίες αµέτρητων αγωνιστών που έδωσαν το αίµα τους στον εννιαετή εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα.

Υπάρχει όµως και η άλλη πλευρά των πρωταγωνιστών της εποχής που επί χρόνια έµενε καλά κρυµµένη μέχρι σήμερα. Το ethnos.gr μέσα από τα ειδικά αφιερώματα του Έθνους της Κυριακής επιχειρεί να ρίξει φως στις αθέατες γωνιές του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν είναι: 

Οι ερωτικές περιπέτειες και οι έριδες μεταξύ των ηρώων 

Οι εμφύλιοι της ελληνικής Επανάστασης

Μύθοι και «κρυφές» ιστορίες της επανάστασης

Η έναρξη της Επανάστασης στη νοτιοανατολική γωνιά της Ευρώπης ήταν αδιάφορη για τον υπόλοιπο κόσµο, µέχρι που η διεθνής κοινή γνώμη ασχολήθηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα επαγγέλματα αλλά και η καθημερινότητα των Ελλήνων την περίοδο της επανάστασης.

Όπως είναι φυσικό η οικονομία της χώρας βρέθηκε σε δεινή θέση, όμως μεγάλο μέρος των δανείων που της χορηγήθηκαν έγινε... καπνός. Επιπλέον οι ιστορικές µελέτες καταρρίπτουν την ύπαρξή του κρυφού σχολειού.

Δείτε εδώ πως ο Ντελακρουά ξεσήκωσε τους δυτικοευρωπαίους υπέρ της ελληνικής επανάστασης.

Δείτε εδώ ποιες ήταν οι συνήθειες των Ελλήνων της εποχής, πως περνούσαν το εικοσιτετράωρό τους, με ποια επαγγέλματα ασχολούνταν, πως τιμωρούνταν οι μοιχαλίδες, πως αντιμετώπιζαν όσους αρρώσταιναν.

Δείτε εδώ ποιοι «έφαγαν» τα δάνεια του αγώνα.

Δείτε εδώ πόσο... κρυφά ήταν τελικά τα σχολεία.

Σεξ και έρωτες στα χρόνια της επανάστασης

Μια ακόμα άγνωστη πλευρά της επανάστασης είναι αυτή που αφορά τη σεξουαλική ζωή των αγωνιστών, τους έρωτες και τα σαρκικά πάθη τους που αρκετές φορές ήταν επιλήψιµα. Θα πρέπει βέβαια να έχουµε στο µυαλό µας ότι πρόκειται για µια περίοδο που η απειλή του θανάτου και η αβεβαιότητα για το προσδόκιµο της ζωής ήταν συνεχείς, οδηγώντας πολλούς στην επιτάχυνση της σεξουαλικής ζωής. Αναφέρουμε λοιπόν κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες ερωτικές ιστορίες πρωταγωνιστών του 1821, έτσι όπως τις έχει αποτυπώσει η ιστορική έρευνα.

Δείτε εδώ τις ερωτικές ιστορίες του Καραϊσκάκη, της Μπουμπουλίνας και του Βάσου Μαυροβουνιώτη. 

Δείτε εδώ πως ο Ιωάννης Κωλέττης χώρισε τη Μαντώ Μαυρογένους και τον Δημήτριο Υψηλάντη, αλλά και τις ιδιαίτερες περιπτώσεις του Λόρδου Βύρωνα και του Μάρκου Μπότσαρη.

 Οι εμφύλιοι που απείλησαν την επανάσταση

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά οι πρώτοι εµφύλιοι σπαραγµοί µεταξύ των Ελλήνων ξέσπασαν πριν καν δηµιουργηθεί το νεοελληνικό κράτος! Την ώρα που προσπαθούσαµε να αποτινάξουµε την οθωµανική κυριαρχία, κρίναµε σκόπιµο να στρέψουµε παράλληλα τα όπλα ο ένας εναντίον του άλλου, µε αποτέλεσµα ο εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1821 να κινδυνεύσει µε πλήρη καταστροφή.

Δείτε εδώ τη διαμάχη κοτσαμπάσηδων εναντίον οπλαρχηγών.

Δείτε εδώ τη θυελλώδη Β' Εθνοσυνέλευση.

Δείτε εδώ πως η εθνική διχόνοια απείλησε τον αγώνα.

Δείτε εδώ την ήττα του Κολοκοτρώνη .

Δείτε εδω τον δεύτερο ελληνικό εμφύλιο

1821ελληνική επανάσταση