Ελλάδα|30.10.2023 23:10

Πόσο επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά από τη διαφορά στην οπτική Αθήνας και Άγκυρας στο Μεσανατολικό

Newsroom

Μέσω των ΗΠΑ ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να επιχείρησε με έναν τρόπο να βάλει και την Ελλάδα στο κάδρο του πολέμου στο Ισραήλ, ωστόσο οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο Μεσανατολικό δε φαίνεται να επηρεάζουν το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Έφη Κουτσοκώστα, παρότι οι προσεγγίσεις των δύο χωρών για τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, δεν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αποτυπώνεται και επί του πεδίου καθώς δεν έχουν σημειωθεί καθόλου παραβιάσεις -τουλάχιστον κραυγαλέες- στο Αιγαίο αλλά και στο μεταναστευτικό, που για την Ελλάδα αποτελεί μείζον ζήτημα.

Μειωμένες στο μισό οι ροές στα νησιά του Αιγαίου

Στον Έβρο οι ροές είναι μηδενικές, ενώ και στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει δραματική μείωση ροών, της τάξης του 50%, σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και όλη η συζήτηση για αυτή τη νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει και την εγκατάσταση ενός αξιωματικού του ελληνικού λιμενικού στη Σμύρνη και, αντίστοιχα, ενός εκπροσώπου του τουρκικού λιμενικού στη Μυτιλήνη, με κοινό στόχο τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα και γνωρίζουν το διπλωματικό παρασκήνιο μεταφέρουν ότι, το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι ρευστό καθώς οι εξελίξεις διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα ενώ, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα (30/10), όλα τα δεδομένα θα δείξουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει το καλό κλίμα και τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά περιμένει και η άλλη πλευρά να κάνει το ίδιο.

Σημειώνεται πως αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist, σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ και δήλωσε πως «ο Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».

Πόλεμος στο ΙσραήλΙσραήλΧαμάςΜέση ΑνατολήΠαλαιστίνηΤουρκίαειδήσεις τώραμεταναστευτικόελληνοτουρκικές σχέσεις