Ελλάδα|02.11.2023 14:49

«Πονοκέφαλος» στην ΕΛ.ΑΣ: Καταθέσεις αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό στη Βικτώρια - Συζητήσεις για το «κενό ασφαλείας»

Newsroom

Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο άγριος ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς στη Βικτώρια , με την Ελληνική Αστυνομία να διεξάγει τη δική της έρευνα για όσα συνέβησαν, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση.

Ο δικαστικός λειτουργός ζητάει από τους αστυνομικούς να διαπιστώσουν ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, ώστε να δώσουν εξηγήσεις για το τι συνέβη και να εξακριβωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους.

Έχουν ήδη καταθέσει οι αστυνομικοί

Όσον αφορά την ΕΔΕ, οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν καταθέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN. Μάλιστα, έχουν καταθέσει και όσοι βρισκόντουσαν στο σημείο, πέρασαν δίπλα από τον αστυνομικό που γρονθοκοπούσε τον πολίτη και δεν αντέδρασαν.

Γενικά, στην ΕΛ.ΑΣ. γίνεται μεγάλη συζήτηση για ένα «κενό ασφαλείας» που διαπιστώθηκε την Τετάρτη (1/11), δηλαδή για το πώς γίνεται ακροδεξιοί και αντιεξουσιαστές ξαφνικά να βρέθηκαν σε μετρό και ΗΣΑΠ -εν ώρα αιχμής.

Η δήλωση Οικονόμου για το συμβάν

«Η ΕΛΑΣ οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο όπου φαίνεται ένας αστυνομικός να χτυπά έναν συλληφθέντα χθες το βράδυ στην πλατεία Βικτωρίας.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας διοικητικής εξέτασης για το περιστατικό.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:«Σχετικά με υλικό που κυκλοφορεί από περιστατικό στην πλατεία Βικτωρίας, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί και συλληφθείς, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ΕΛΑΣ οφείλει να λειτουργεί με βάση τους νόμους και τους υπηρεσιακούς κανόνες. Για αυτό και θα διεξαχθεί κατεπείγουσα διοικητική εξέταση για την διαλεύκανση του περιστατικού, καταρχάς, και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε δεύτερη φάση».

Η εισαγγελική παρέμβαση

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας με αφορμή την δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο καταγράφονται αστυνομικοί στην Πλατεία Βικτωρίας να χτυπούν σφοδρά διαδηλωτή πεσμένο στο έδαφος μετά από ακινητοποίησή του, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας έδωσε εντολή στην προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί το περιστατικό που καταγράφηκε χθες το βράδυ έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια.

Η κ. Τριανταφύλλου θα αναμένει το πόρισμα της κατεπείγουσας ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο άμεσα θα ξεκινήσει τις δικές της ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η εισαγγελική λειτουργός θα αναζητήσει το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό και κάθε άλλο στοιχείο για όσα συνέβησαν ώστε να εντοπιστεί η ομάδα όπου ανήκαν οι αστυνομικοί και ακολούθως να ταυτοποιηθούν οι συγκεκριμένοι που καταγράφονται στο βίντεο να χτυπούν βίαια το διαδηλωτή. Με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει η Εισαγγελέας θα αξιολογηθεί η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης σε ό,τι αφορά απόδοση ποινικών ευθυνών.

Η ανεξέλεγκτη φασιστική βία σε Βικτώρια και Μοναστηράκι

Πολλές οι καταγγελίες για φασιστική βία αλλά και αστυνομική αυθαιρεσία χθες, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, σε Νέο Ηράκλειο, Βικτώρια και Μοναστηράκι. Οι συγκρούσεις φασιστών -από άλλες χώρες αλλά και Ελλήνων- με αντιφασίστες ήταν πολλές, με τους ακροδεξιούς να φτάνουν μέχρι και στο σημείο να ρίχνουν βενζίνη σε τρένο στο Μοναστηράκι και να φωνάζουν «κάψτε τους, κάψτε τους».

Στο Μοναστηράκι αργά το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξε μία οργανωμένη και ακραία επίθεση στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Φασίστες που είχαν καλυμμένα πρόσωπα, φορούσαν κράνη και κρατούσαν στειλιάρια εισέβαλαν σε βαγόνι τρένου που κατευθυνόταν προς Πειραιά και προκάλεσαν υλικές φθορές, έριξαν βενζίνη και κάποιος φώναζε «κάψτους ρε, κάψτους».

Ερωτηματικά για τη στάση αστυνομικών

Φαινόμενα βίας υπήρξαν και από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, με χαρακτηριστικό το βίντεο από τον άγριο ξυλοδαρμό του πολίτη στη Βικτώρια. Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες, όπως αυτή χρήστη στο Twitter που καταγγέλλει ότι άνδρας της ομάδας Δέλτα τής έριξε δακρυγόνο, καθώς εκείνη βιντεοσκοπούσε τη σύλληψη ατόμου στη Βικτώρια.

Τέλος, ερωτηματικά προκύπτουν για τη γενικότερη στάση της ΕΛΑΣ, καθώς σε βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα από ΜΜΕ και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται άνδρες των ΜΑΤ να «αγνοούν» ακροδεξιούς.

ξυλοδαρμόςεισαγγελική παρέμβασηΕΔΕειδήσεις τώρααστυνομική βίααστυνομική αυθαιρεσίαΒικτώρια