Ελλάδα|07.11.2023 06:35

Πότε θα είναι έτοιμο το Flyover στη Θεσσαλονίκη: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και η προειδοποίηση για κυκλοφοριακό πρόβλημα

Τίμος Φακαλής

Flyover σε τέσσερα χρόνια θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας, στην επίσημη παρουσίαση του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα», που πραγματοποιήθηκε  σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 13 χλμ., και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου – μήκους 4 χλμ. – σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες, με πολύ σημαντικά οφέλη.

Θέσεις εργασίας

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμβασης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία προβλέπονται 26 έτη λειτουργίας και συντήρησης ενώ περισσότεροι από 1.000 άτομα θα απασχοληθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Οι εργασίες του πρώτου εργοταξίου από τα δύο νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και 424 θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το Υπουργείο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τότε υπουργοί και υπεύθυνοι του έργου προειδοποίησαν τους Θεσσαλονικείς για την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί λόγω του κυκλοφοριακού προβλήματος που θα δημιουργηθεί από την κατασκευή του έργου.

Όπως είπε ο κ. Ταχιάος εάν δεν γίνει σήμερα το Flyover, σε τρία χρόνια από σήμερα θα παρακαλάμε να γίνει διότι η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης πλησιάζει ήδη στα όριά της, όπως και ότι όσοι τυχόν επιδιώκουν να μη γίνει το έργο ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο, καθώς το έργο υλοποιείται με ΣΔΙΤ και υπάρχουν συμφωνίες με τράπεζες για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση της κυκλοφοριακής όχλησης, καθώς αυτό αποτελεί επιδίωξη της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των φορέων, όπως είπε.

Σημαντικά έργα στη Θεσσαλονίκη

Επιπλέον, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επεσήμανε, ότι στην ευρύτερη περιοχή υλοποιούνται, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημαντικά οδικά, αντιπλημμυρικά, κτιριακά, σιδηροδρομικά έργα, ενώ υπενθύμισε ότι το 2024, παραδίδεται και τίθεται σε λειτουργία, το Μετρό Θεσσαλονίκης, ακολουθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά με χρονική απόσταση περίπου έξι μηνών και πραγματοποιούνται πρόδρομες εργασίες για τη βορειοδυτική επέκτασή του.

«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πόλη ολιστικής ανάπτυξης, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και επισκεπτών της και ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός.

Στην ενίσχυση του κυκλοφοριακού της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε έπειτα η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου μέσω των express λεωφορειακών γραμμών με επιπλέον 122 συνολικά δρομολόγια, εκ των οποίων δύο επιπλέον γραμμές με 20 οχήματα του ΟΑΣΘ θα εξυπηρετούν τη δυτική Θεσσαλονίκη και την περιοχή της Τούμπας. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση 16 παλαιών μισθωμένων λεωφορείων του ΟΑΣΘ και 20 ακόμη παλαιών οχημάτων αναμένεται το επόμενο διάστημα. Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα και η τεχνολογική αναβάθμιση του ΟΑΣΘ με την κα Αλεξοπούλου να ζητά την ανοχή και την κατανόηση των πολιτών για το διάστημα που εκτελούνται οι εργασίες του Fly Over.

Στην αναγκαιότητα και την ωφελιμότητα του έργου. «Κάθε έργο τέτοιου μεγέθους συνεπάγεται δυσκολίες και επιπτώσεις», υπογράμμισε καθώς έχει άλλωστε στην ευθύνη του τα μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών κατά την κατασκευή του έργου. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης

Η ανατολική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver), προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος.

κυκλοφορίαειδήσεις τώραΘεσσαλονίκηThessaloniki Flyover