Ελλάδα|06.11.2018 18:31

Έρευνα: Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ελεύθεροι τρομοκράτες (infographic)

Έρη Πανσεληνά

Η χώρα που αφήνει τους περισσότερους τρομοκράτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού θινκ τανκ «Henry Jackson Society» που μελέτησε τις επιθέσεις στις χώρες της Δύσης την περίοδο 2016- 2017. Παρόλο που μέσα σε αυτό το διάστημα η ιδεολογία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν με μεγάλη διαφορά η ακροδεξιά (τετραπλασιάστηκε σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία), το σύνολο των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα μας προήλθαν από ακροαριστερές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Μάλιστα μετά το Ισλαμικό κράτος οι οργανώσεις με τις περισσότερες επιθέσεις στη Δύση τη διετία 2016- 2017 είναι ελληνικές: οι Πυρήνες της Φωτιάς και η Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Η έρευνα του HJS επισημαίνει ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως βάση των επιχειρήσεων για τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως με δέματα- βόμβες».

Πάντως οι συντάκτες της μελέτης σημειώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο το αν η μη σύλληψη των δραστών στη χώρα μας οφείλεται στις ελληνικές αρχές ή στα χαρακτηριστικά της αριστερής τρομοκρατίας. Αναφέροντας μάλιστα τις δύο συλλήψεις στη χώρα μας, της Π. Ρούπα και του Κ. Γιαγτζόγλου, σχολιάζουν ότι «μένει να δούμε πόσο αυτές οι δύο συλλήψεις θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ακροαριστερού βίαιου εξτρεμισμού στην Ελλάδα».

Επίσης οι συντάκτες τονίζουν ότι η χώρα μας «έχει μια πολύ ενεργή ακροδεξιά με οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή». Ωστόσο εξηγούν ότι οι ακροδεξιές επιθέσεις είχαν τη μορφή εγκλημάτων μίσους και βανδαλισμών που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν «τρομοκρατία» ή «συχνά υπήρχε απουσία στοιχείων για την ταυτότητα των δραστών ή την ιδεολογία». Αν συμπεριληφθούν αυτά τα περιστατικά, «είναι πιθανό οι ακροδεξιές επιθέσεις να είναι περισσότερες από όσες έχουν καταγραφεί», σημειώνουν οι συντάκτες.

Ισλαμικό ΚράτοςΠυρήνες της φωτιάςτρομοκρατία