Ελλάδα|12.11.2023 09:57

«Την ένταση δεν τη δημιουργούν οι κάτοικοι, αλλά η αστυνομία»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στα Εξάρχεια για το μετρό

Newsroom

Εκρηκτικό κλίμα έχει διαμορφωθεί στα Εξάρχεια, καθώς τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών προχωρούν στην κοπή δέντρων νγια την κατασκευή σταθμού του μετρό, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Τα συνεργεία συνοδεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάθε μέρα από νωρίς το πρωί συγκεντρώνονται πολίτες στην πλατεία Εξαρχείων, που διαμαρτύρονται. Για τη δημιουργία του σταθμό του μετρό απαιτείται η κοπή περίπου 70 δέντρων, τα οποία σύμφωνα με τον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη θα φυτευτούν σε άλλα σημεία. Η αστυνομία από όταν ξεκίνησαν οι εργασίες έχει προχωρήσει σε προσαγωγές και συλλήψεις. 

«Το πρόβλημά μας είναι με τη χωροθέτηση του σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτό γιατί καταστρέφει τη μοναδική πλατεία που έχει η γειτονιά, έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο και το πράσινο της γειτονιάς. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο σταθμός του μετρό θα επηρεάσει τις τιμές των ενοικίων των σπιτιών σε μία περιοχή που ήδη έχει πρόβλημα με τις τιμές των ενοικίων», εξήγησε η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, κάτοικος των Εξαρχείων, μιλώντας στο MEGA.

«Έχει να κάνει με την ιστορία της περιοχής αυτής, με το γεγονός ότι ο σταθμός αυτός δεν θα εξυπηρετήσει συ κοινωνιολογικά την περιοχή. Εάν σταθεί κάποιος και δει τι σταθμούς μπορεί να προσεγγίσει θα δει ότι μέσα σε 5 λεπτά μπορεί να μεταβεί σε αυτές. Οι στενοί δρόμοι της πλατείας δεν έχουν καμία τοπική συγκοινωνία, η οποία κόπηκε. Άρα, η καταστροφή που θα γίνει δεν μπορεί να αντισταθμιστεί», συμπλήρωσε.

«Το ΣτΕ εκδίκασε την προσφυγή των κατοίκων τον Νοέμβρη και η απόφαση δεν έχει βγει. Η προσφυγή υπογράφεται από 50 άτομα», υπογράμμισε και επεσήμανε πως «Δεν με αφορά που οι αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί δεν έχουν πάρει την απόφαση για το μετρό, υπερασπίζονται την απόφαση. Μας παίρνουν σηκωτούς κάθε μέρα και ρίχνουν δακρυγόνα. Η ΕΛ. ΑΣ εφαρμόζει εντολές. Κάθε πρωί είμαστε 50-100 στην πλατεία μπροστά στην ΕΛ.ΑΣ. Την ένταση δεν την δημιουργούν οι κάτοικοι, αλλά η συμπεριφορά της αστυνομίας που ρίχνει δακρυγόνα».

Κώστας ΜπακογιάννηςΕξάρχειαμετρόειδήσεις τώρα