Ελλάδα|19.11.2023 14:55

Black Friday: «Θα εντυπωσιαστούν οι καταναλωτές από τις χαμηλές τιμές», λέει ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Θα εντυπωσιαστούν οι καταναλωτές από τις χαμηλές τιμές πολλών προϊόντων στην Αθήνα τη Black Friday, σύμφωνα με τον Σταύρο Καφούνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αναφέρει στο ethnos.gr ότι σε πολλές περιπτώσεις θα φτάσουν ακόμα και στο 50% σε σχέση με αυτές που ζητούνται σήμερα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ήδη πολλοί έμποροι έχουν κάνει παραγγελίες συγκεκριμένων προϊόντων ειδικά για τη Black Friday, τα οποία σχεδιάζουν να πουλήσουν πολύ φτηνά.

«Δεν μπορώ να ακούω άλλο συζητήσεις για αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή μεταξύ των εμπόρων. Αυτά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν στον κλάδο μας. Οι τιμές των προϊόντων μας είναι εξαιρετικά χαμηλές», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα τη συγκεκριμένη ημέρα, ο κ. Καφούνης τονίζει ότι «αναμένουμε και ελπίζουμε ότι οι τζίροι θα παρουσιάσουν διψήφια άνοδο σε σύγκριση με την περσινή Black Friday, η οποία επίσης πήγε καλά, αφού είχαμε κίνηση στα μαγαζιά μας. Η Black Friday είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές, προκειμένου να αγοράσουν επώνυμα προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να πάρουν άλλες μέρες λόγω των υψηλών τιμών τους. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και φέτος».

Σημειώνει ακόμα ότι το διάστημα από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου αποτελεί την καλύτερη περίοδο του έτους για τους εμπόρους, οι οποίοι κάνουν περίπου το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους.

Καλό το πρώτο εξάμηνο – δύσκολο το τελευταίο δίμηνο

Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, ήταν ικανοποιητικό για τους επαγγελματίες του κλάδου του το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έδειξαν και οι δείκτες του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας. Στον αντίποδα, χαρακτηρίζει ως δύσκολο για την αγορά το τελευταίο δίμηνο, αφού η κίνηση στα καταστήματα δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Σύντομα θα το καταγράψει αυτό και η στατιστική υπηρεσία. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι η εικόνα θα αλλάξει από το νέο έτος και η κατάσταση θα βελτιωθεί, με βάση τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατά τον ίδιο, τέλος, είναι πολύ σημαντικό ότι αποτελεί παρελθόν το δυσάρεστο φαινόμενο να καταγράφονται μαζικά λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα της Αθήνας.

«Ο κλάδος αναζωογονείται και αυτό το βλέπουμε σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και όχι μόνο στο εμπορικό τρίγωνο. Στο συγκεκριμένο τμήμα, για παράδειγμα, σήμερα καταγράφονται μόλις είκοσι κλειστά καταστήματα, ίδιος αριθμός με πέρυσι. Μπορεί να μην ανοίγουν πολλά νέα καταστήματα, όμως, η πραγματικότητα είναι ότι έχουν σταματήσει να κλείνουν τα υπάρχοντα», σημειώνει ο κ. Καφούνης.

έμποροιτζίροςΕμπορικός Σύλλογος ΑθηνώνκαταστήματαBlack Friday