Ελλάδα|18.11.2023 10:58

Πόρτο Ράφτη: Ανησυχία για τη μεταφορά μεταναστών - ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό και ΕΥΠ εξετάζουν την υπόθεση διακίνησης

Ευλαμπία Ρέβη

Ως εξαιρετικά σοβαρή κρίνεται από τις Αρχές η υπόθεση διακίνησης μεταναστών στο Πόρτο Ράφτη όπου το πρωί της Παρασκευής μετά από άγρια καταδίωξη του λιμενικού συνελήφθησαν δύο διακινητές.

Όλη τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου συνεχίζονταν για τον εντοπισμό μεταναστών με τον τελευταίο απολογισμό να ανέρχεται σε 40 άτομα, εκ των οποίων οι 32 είναι άνδρες, 4 γυναίκες και 4 ανήλικα. Με βάση τα όσα είπαν οι ίδιοι στις Αρχές συνολικά στη θαλαμηγό που ξεκίνησε από την Σμύρνη και έφτασε στην Αττική επέβαιναν 70 άτομα, ενώ φέρονται να πλήρωσαν ταρίφα ύψους 5.000 ευρώ ανά κεφαλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην πλειονότητά τους δήλωσαν ότι είναι Σύροι, ενώ οι δύο διακινητές που προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά ακινητοποιήθηκαν στην Τζιά είναι υπήκοοι Αιγύπτου.

Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Λινενικού στο ethnos.gr, «εξαιτίας του ότι τα σύνορα ανατολικά φυλάσσονται ενώ στα Δωδεκάνησα και την Κύπρο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή υπάρχουν και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, όπως και στην Κρήτη, τα κυκλώματα επιχειρούν να βρουν νέους δρόμους μέσω των διεθνή υδάτων στην Αττική».

Τα συγκεκριμένα δρομολόγια, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως VIP, όπως σχολιάζουν, και γι’ αυτό κοστίζουν τόσο επειδή το ρίσκο για να φτάσουν στην Αθήνα είναι μεγαλύτερο ενώ το ταξίδι είναι πιο ασφαλές και άνετο, πάντοτε με τουρκική σφραγίδα, αφού τα μεγάλα κεφάλια των κυκλωμάτων αυτών ζουν και δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα.

Τα στελέχη του Λιμενικού που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι αυτό ήταν το δεύτερο δρομολόγιο που πραγματοποίησε το ίδιο κύκλωμα, αφού στις 15-10-2023 καταγράφηκε παρόμοιο περιστατικό και πάλι με θαλαμηγό στο Πόρτο Ράφτη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρησιμοποιήθηκε το ίδιο σκάφος, που φέρει τη σημαία της Σιέρα Λεόνε.

Το περιστατικό αυτό, μάλιστα, κινητοποίησε όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ethnos.gr, και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κλιμάκιο της ΕΥΠ άμεσα έσπευσε στο Μαρκόπουλο και ανέλαβε την άντληση πληροφοριών για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, την μεθοδολογία του κυκλώματος, αλλά και την έρευνα αν μέσα στους μετανάστες υπάρχουν ενδεχομένως ακραία στοιχεία.

ειδήσεις τώραΤουρκίαμετανάστεςΠόρτο Ράφτηδιακινητές