Ελλάδα|26.03.2019 15:34

«Εχασα την προσωπική µου ζωή για να κερδίσω το αστέρι Michelin»

Ευλαμπία Ρέβη

Αστέρι Michelin ή αλλιώς µια θέση στη «βίβλο» της γαστρονοµίας. Πρόκειται για τον κορυφαίο τίτλο διάκρισης που µπορεί να κατακτήσει ένας σεφ και η απόκτησή του αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας για το εστιατόριο που θα τον συµπεριλάβει στο παλµαρέ του. Η διαδικασία είναι µυστική και οι επιθεωρητές δοκιµάζουν γεύσεις και πιάτα από κάθε γωνιά του κόσµου χωρίς ποτέ να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους. Μάλιστα, σύµφωνα µε διεθνή ΜΜΕ, είναι τόσο αυστηρές οι διαδικασίες που ακόµη και η οικογένεια των αξιολογητών αγνοεί τη συγκεκριµένη επαγγελµατική τους ταυτότητα.

Ο Ασηµάκης Χανιώτης, που είναι µόλις 28 ετών και εργάζεται στο εστιατόριο «Pied a Terre» του Λονδίνου, στις φετινές βραβεύσεις απέκτησε το πολυπόθητο αστέρι Michelin, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο σεφ που αυτήν τη στιγµή κατέχει την εξέχουσα αυτή διάκριση ανάµεσα στους συναδέλφους του στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» ποιο είναι το µυστικό της επιτυχίας, αλλά και το πώς η δουλειά του τον οδήγησε στα... αστέρια. «Ηµουν και παραµένω απόλυτα συγκεντρωµένος σε αυτό που κάνω, και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι διακρίθηκα. Οµως, για να καταφέρω να εξελιχθώ στο επάγγελµά µου χρειάστηκε να δουλεύω επί 18 ώρες ηµερησίως και να κοιµάµαι το πολύ για πέντε ώρες. Το 2011 έφυγα από την Ελλάδα, χάνοντας έτσι επαφή µε την οικογένειά µου, απαρνήθηκα κάθε ίχνος προσωπικής ζωής, και άρχισα να εργάζοµαι σε ένα πολύ επιθετικό περιβάλλον µε πολύ χαµηλές απολαβές. Είναι, όµως, κάτι που µου άρεσε πάρα πολύ και παρόλο που πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω όλα και να γυρίσω στην Ελλάδα, έβαλα µπροστά το πείσµα και τον τσαµπουκά µου και τα κατάφερα» τονίζει.

Ο πρώτος άνθρωπος που µοιράστηκε τα ευχάριστα νέα ήταν η µητέρα του. «Η οικογένειά µου µε στήριξε από την πρώτη στιγµή. Με την απόκτηση του αστεριού Michelin, σίγουρα ο σεφ που διακρίνεται νιώθει ότι οι κόποι του ανταµείβονται, αλλά για εµένα είναι η ευκαιρία να βάλω τον επόµενο στόχο µου και να συνεχίσω να εργάζοµαι ακόµα πιο σκληρά» σχολιάζει. Ο Α. Χανιώτης γεννήθηκε και µεγάλωσε στο Περιστέρι. Πάντα αγαπούσε το φαγητό. Ετσι, από µικρή ηλικία αποφάσισε να ακολουθήσει επαγγελµατικά τον δρόµο της µαγειρικής και όχι να αναλάβει την επιχείρηση του πατέρα του, που είναι υδραυλικός, αν και έχει εργαστεί στο πλευρό του για να βγάλει το χαρτζιλίκι του.

«Εκείνο που έχω διδαχθεί από τις εµπειρίες µου είναι ότι µέσα από την πραγµατικά σκληρή δουλειά, ό,τι κι αν έχεις επιλέξει, εφόσον το αγαπάς ανταµείβεσαι. Ο άνθρωπος είναι φτιαγµένος για να αντέχει απίστευτη πίεση, σωµατική και ψυχική, οπότε θεωρώ πως δεν υπάρχει κάτι που δεν είναι εφικτό να κατακτήσει. Ο κόσµος είναι στα χέρια µας, αρκεί να το θελήσουµε» επισηµαίνει. Από τα χέρια του θα γευτεί κανείς γαλλικά πιάτα µε ελληνικές πινελιές, στοιχεία τα οποία πολλές φορές «παντρεύει» µε τη χρήση ιαπωνικών τεχνικών. Ο επισκέπτης αυτήν τη στιγµή στο «Pied a Terre», που είναι ένα από τα εστιατόρια µε τη µακροβιότερη παράδοση στην απόκτηση αστεριών Michelin στο Λονδίνο, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, µεταξύ άλλων, ξινό τραχανά µε σέλερι πίκλα συνοδευόµενο από βελουτέ καρότου µε τζίντζερ, foie gras και βρώµη.

Το καλοκαίρι, από την άλλη, ο Ελληνας σεφ προσφέρει τη δική του εκδοχή των ελληνικότατων γεµιστών, δηλαδή γεµιστές ντοµάτες σερβιρισµένες µε λάδι από άνηθο και ένα κονσοµέ από καµένες κόκκινες πιπεριές. Οπως αποκαλύπτει, µετά τη διάκριση δέχτηκε προτάσεις για να επιστρέψει στη χώρα µας και κάποια στιγµή σκέφτεται να ανοίξει και στην Ελλάδα το δικό του εστιατόριο. «Μόλις έγινε γνωστό ότι µου απονεµήθηκε αστέρι Michelin, µε προσέγγισαν από την Ελλάδα για να αναλάβω κάποια µαγαζιά και προχώρησα ήδη σε µερικές συνεργασίες. Είµαι ανοιχτός σε κάτι καινούριο, αγαπώ τη χώρα µου και θα ήθελα να αναδειχθώ και στην πατρίδα µου» υπογραµµίζει.

Οσο για το τι θα συµβούλευε έναν νέο σεφ, που ξεκινάει τώρα την καριέρα του; «Θα του έλεγα ότι αν πραγµατικά θέλεις να κάνεις κάτι θα τα καταφέρεις. Μη σταµατήσεις πουθενά. Ιδρωσε, κλάψε, τσαλάκωσε την εικόνα σου, µείνε συγκεντρωµένος στον στόχο σου και δεν υπάρχει περίπτωση να µην πετύχεις! Ο µόνος που µας πάει πίσω είναι ο εαυτός µας» δηλώνει. Και συµπληρώνει: «Εάν πολεµήσεις τους φόβους σου και δείξεις σεβασµό σε εκείνους που θέλουν να σε διδάξουν, τότε απ’ όπου κι αν προέρχεσαι θα τα καταφέρεις. Είτε από µια εύπορη οικογένεια της Κηφισιάς είτε από µια φτωχή από το Περιστέρι. Η επιτυχία είναι εκεί και µας περιµένει εάν το επιθυµήσουµε και δουλέψουµε σκληρά γι’ αυτό, ό,τι κι αν λένε οι άλλοι, όσους σκληρούς ανθρώπους κι αν συναντήσουµε».

αστέρι MichelinγαστρονομίαΑσημάκης Χανιώτης