Ελλάδα|23.11.2023 06:15

Θεσσαλονίκη: Μπλακ-ουτ έθεσε εκτός λειτουργίας δικαστήρια, εφορίες και υπηρεσίες δήμων - Στα κάγκελα πολίτες και επαγγελματίες

Τίμος Φακαλής

Δικαστήρια, εφορίες ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ωραιοκάστρου έχουν βγει εδώ και δύο μέρες εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων στο server ιδιωτικής εταιρίας τηλεπικοινωνίων, βγάζοντας εκτός τη βάση «Σύζευξις».Από το πρωί της Τρίτης οι πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εφορίες της πόλης, ενώ έχουν παραλύσει και τα δικαστήρια, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια σειρά από δραστηριότητες και υπηρεσίες. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί χωρίς, όμως αποτέλεσμα. μέχρι στιγμής. 

Στο σκοτάδι οι φορολογικές υπηρεσίες

Όπως εξηγούν στο ethnοs.gr υπάλληλοι της εφορίας ναι μεν οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματα τους μέσω του συστήματος taxisnet, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν καθώς οι υπάλληλοι αδυνατούν να τα επεξεργαστούν ηλεκτρονικά. Εδώ και δύο μέρες, μεταξύ άλλων, έχουν μπλοκάρει οι ενάρξεις επιχειρήσεων, δεν μπορούν να εκδοθούν φορολογικές ενημερότητες, να γίνουν τροποποιητικές δηλώσεις, να εκδοθούν πιστοποιητικά για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, περί μη ύπαρξης φορολογικών εκκρεμοτήτων, φορολογικής κατοικίας και κατάστασης φορολογουμένου. Παράλληλα εκτός λειτουργίας είναι και οι ρυθμίσεις χρεών.  Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης των οφειλών προς την φορολογική διοίκηση αλλά αυτές δεν μπορούν να επεξεργαστούν από τους υπαλλήλους. 

Έμφραγμα στις ΔΟΥ λόγω μπλακ άουτ και υποστελέχωσης 

Πολίτες και επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές, ενώ κάποιοι κινδυνεύουν να χάσουν συγκεκριμένες προθεσμίες με αποτέλεσμα να μην λείπουν και οι αντιδράσεις πολιτών. Οι σημαντικές αρρυθμίες της ψηφιακής μετάβασης των ΔΟΥ μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που καταγράφουν οι φορολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης διογκώνουν το πρόβλημα εξυπηρέτησης των πολιτών, φρενάροντας παράλληλα και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Μεταξύ άλλων έχουν παγώσει προς το παρόν και οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς απαιτείται η προσκόμιση μια σειρά διοικητικών εγγράφων που δεν μπορούν να εκδοθούν, δημιουργώντας εκνευρισμό στους συναλλασσόμενους. Εντύπωση προκαλεί από τους συναλλασσόμενους και η έλλειψη διχτυού ασφαλείας κάθε φορά που πέφτει το σύστημα, προκειμένου να περιορίζεται η ταλαιπωρία τους.

Παρέλυσαν τα δικαστήρια 

Εκτός λειτουργίας είναι από χθες και τα πολιτικά δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη, δοκιμάζοντας τις αντοχές δικηγόρων και διαδίκων. Περισσότερες από 20 ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εκτελεστούν, προκαλώντας έμφραγμα στη Θέμιδα. Μεταξύ άλλων από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να εκδοθούν πιστοποιητικά ένδικων μέσων, ανακοπών, διαθηκών, αποποιήσεων, μη αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος αλλά και λύσης εταιρίας.

Σταμάτησε η έκδοση πιστοποιητικών από τα δηματολόγια

Σαράντα οχτάωρο μπλακ άουτ έχει σημειωθεί στο κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στους δήμους Μενεμένης-Αμπελοκήπων και Ωραιοκάστρου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα δηματολόγια και σε όλες τις υπηρεσίες που ακουμπούν στο μητρώο πολιτών.  Οι δημότες δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά και αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων, όπως πιστοποιητικό γέννησης, ληξιαρχική πράξη γάμου, συμφώνου συμβίωσης, εγγυτέρων, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης.

μπλακ άουτειδήσεις τώραεφορίεςΘεσσαλονίκηδικαστηριαΔήμοι