Ελλάδα|28.11.2023 06:55

Παϊτέρης στο ethnos.gr: «Ντρέπονται να πουν ότι είναι τσιγγάνοι γιατί υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα»

Τίμος Φακαλής

Ο Νίκος Βασίλης από το μαχαλά του Δενδροποτάμου πριν από δύο βδομάδες έφυγε από την ζωή. Για την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους φίλους του ήταν ο Νίκος. Για την ελληνική Πολιτεία ο Νίκος ήταν αόρατος όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε σε ένα τσαντίρι και δεν έβγαλε ποτέ ταυτότητα. Όταν κάποια στιγμή την χρειάστηκε για να βρει δουλειά «βραχυκύκλωσε» στην… ελληνική γραφειοκρατία.

«Πηγαίνεις στο δήμο, εκεί οι υπηρεσίες σου λένε ότι δεν υπάρχει ληξιαρχική πράξη, ζητάς βοήθεια από το δήμαρχο. Σου λέει "βρες ένα
δικηγόρο για να μαζέψει και να σου τακτοποιήσει τα χαρτιά". Ο δικηγόρος σου ζητάει 1.000 ευρώ για να τρέξει τη δουλειά και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία. Πού θα βρει ο τσιγγάνος 1.000 ευρώ; Οπότε σταματάει τη διαδικασία και παραμένει εφ΄όρου ζωής για την ελληνική πολιτεία ένας «Άγνωστος Χ». Πώς γίνεται να βγάζουν ταυτότητα οι ξένοι και να μην μπορούν οι Έλληνες Τσιγγάνοι» αναρωτιέται, μιλώντας στο ethnos.gr ο Κώστας Παϊτέρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Μεσολαβητών και Συνεργατών.

Το ζήτημα αυτό και ακόμη περισσότερο η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία θα συζητηθούν την επόμενη βδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Ελλήνων Ρομά με συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η τελευταία απογραφή κατέγραψε 260.000 Τσιγγάνους στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός όμως είναι πλασματικός, λέει στο ethnos.gr ο Κώστας Παϊτέρης, υποστηρίζοντας ότι ο συνολικός πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα ξεπερνά τις 500.000.

«Ντρέπονται να πουν ότι είναι Τσιγγάνοι»

Πέρα όμως από τα προβλήματα καταγραφής τους και την απόκτηση ελληνικής ταυτότητας πολλοί είναι και αυτοί που  -τελευταία-  κρύβουν την καταγωγή τους. «Ντρέπονται να πουν ότι είναι Τσιγγάνοι γιατί υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα. Παντρεύονται και φεύγουν από την Αγία Βαρβάρα. Ζουν σε άλλα μέρη και χάνονται. Προσπαθούν να ενσωματωθούν μέσα στην ελληνική κοινωνία» παρατηρεί ο κ. Παϊτέρης.

Εκτός από τον ρατσισμό τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει αυξηθεί και το μίσος εναντίον των Τσιγγάνων, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Μεσολαβητών και Συνεργατών. Ενδεικτικό είναι ότι σε πρόσφατη έρευνα το 72% της κοινής γνώμης βλέπει με αρνητικό μάτι τους Ρομά και μόλις ένα 25%  θετικά.

«Η ελληνική κοινωνία είναι ρατσιστές και με το δίκιο τους. Σου λέει ο ελληνικός λαός, μια ζωή δουλεύω για να δημιουργήσω ένα σπίτι και να αφήσω κάτι στα παιδιά μου και συ έρχεσαι τώρα και με ρημάζεις. Δίκιο έχει. Φταίει, όμως, η Ελληνική πολιτεία που εφαρμόζει τους νόμους κατά το δοκούν» λέει ο κ. Παϊτέρης και σπεύδει να το εξηγήσει:

«Στέλνει τους Τσιγγάνους στη φυλακή όταν κλέβουν. Εκεί ο νόμος λειτουργεί. Ο νόμος, όμως, για την υποχρεωτική εκπαίδευση δεν λειτουργεί για τους Τσιγγάνους. Θα πρέπει να βρει τρόπο η ελληνική Πολιτεία να μορφώσει και να εκπαιδεύσει τους Έλληνες Ρομά. Δεν βλέπεις κάθε χρόνο οι αστυνομικοί σκοτώνουν και από ένα τσιγγανόπουλο και μετά διαβάζεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στο facebook, είτε στο tik tok το μίσος που κυριαρχεί εναντίον των τσιγγάνων». Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σκοτωθεί τρεις νεαροί Ρομά, σε καταδίωξη με αστυνομικούς, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό. Και στις τρεις περιπτώσεις τα θύματα δεν έφεραν όπλο. 

Παλιότερα ο κόσμος περνούσε από τα τσαντίρια έπινε καφέ και αναζητούσε άτομα για δουλειά είτε στα χωράφια, είτε σε άλλες αγροτικές εργασίες, θυμάται ο κ. Παϊτέρης. «Το έβλεπες αυτό συχνά. Είχαμε σχέσεις. Πλέον προτιμούν τους ξένους. Δεν θέλουν να πάρουν στη δουλειά Τσιγγάνους. Πλέον δεν δουλεύουμε. Είμαστε αποκλεισμένοι. Και αυτό μας γυρνάει μπούμερανγκ. Κλέβουν οι τσιγγάνοι τον πατέρα τους την μάνα τους τα άλλα τους τα αδέρφια για να επιβιώσουν. Για αυτό και πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει δράση και να μορφώσει τους Τσιγγάνους. Είμαστε και μεις Έλληνες Χριστιανοί και θα βάλουμε τα σπίτια μας μπροστά αν συμβεί κάτι. Φτάνει πια με τους τσιαγγνοπατέρες που τους εκμεταλλεύονται τα κόμματα για ψήφους και μετά τους ξεχνούν. Έχουμε 10.000 προέδρους Ρομά στην Ελλάδα Δουλειές και εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να πατήσει πόδι η Πολιτεία σε αυτό που συμβαίνει».

ειδήσεις τώραρομά