Ελλάδα|27.11.2023 21:57

Ναυάγιο στη Λέσβο: Τα αναπάντητα ερωτήματα – Τι έκρυβε τελικά το μοιραίο πλοίο στο αμπάρι του;

Newsroom

Απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που έχουν προκύψει από το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου Raptor 4,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου αναζητούν τα στελέχη του Λιμενικού, την ώρα που τουρκική ιστοσελίδα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο – ντοκουμέντο, ισχυριζόμενη ότι στα πλάνα εμφανίζεται το μοιραίο πλοίο.

Τελικός προορισμός η Ουκρανία

Το πλοίο φαίνεται στο βίντεο εν μέσω τρικυμίας, να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, ο Αιγύπτιος διασωθείς φέρεται να υποστήριξε ότι τελικός προορισμός του πλοίου δεν ήταν η Κωνσταντινούπολη όπως αρχικά είχε δηλωθεί αλλά η Ουκρανία και ότι στην Τουρκία θα έκαναν στάση για ανεφοδιασμό. Σύμφωνα δε με τον ΣΚΑΪ, το συγκεκριμένο πλοίο ήταν καταχωρημένο στη μαύρη λίστα διεθνών αρχών ελέγχου εδώ και 24 μήνες.

Τι έκρυβαν τα αμπάρια;

Το φορτηγό πλοίο μήκους 106 μέτρων είχε δηλωθεί ότι μετέφερε 6 τόνους αλάτι ωστόσο όπως αναφέρουν πληροφορίες ερευνάται και το ενδεχόμενο του λαθρεμπορίου.

 

Να σημειωθεί ότι το Raptor φέρεται να ανήκει στην ίδια εταιρεία με το πλοίο Manassa Rose το οποίο βυθίστηκε τον Ιανουάριο του 2022 στον Κίσσαμο Κρήτης.

Και τα δυο πλοία φέρονται να ήταν στη «μαύρη» λίστα διεθνών υπηρεσιών ελέγχου για ζητήματα αξιοπλοΐας καθώς είχαν διαπιστωθεί αρκετές παραβάσεις.

Μιλώντας στο OPEN, ο ναύαρχος Εν Αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος, δήλωσε πως «είναι καταγεγραμμένο ότι το πλοίο έχει περάσει για επισκευή και επιθεώρηση από τη Ρουμανία το 2019 και τότε κρατήθηκε για 14 σοβαρές παρατηρήσεις».

«Πάλι στη Ρουμανία το 2023 τον Αύγουστο σε ενδελεχή επιθεώρηση βάσει των διαδικασιών διαπιστώθηκε μετά λύπης μου ότι είχε 65 σοβαρές ελλείψεις εκ των οποίων οι 45 ήταν τόσο πολύ σοβαρές που πραγματικά δημιουργούσαν πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια ναυσιπλοΐα», είπε ο ίδιος.

«Είχαμε θέμα με εισροή υδάτων από χθες το βράδυ και τα αντλούσαν...γιατί τέτοιες οδηγίες μας δόθηκαν από την εταιρεία. Είδα να βουτάνε στη θάλασσα πριν βουλιάξει το πλοίο αλλά 5 άτομα...χωρίς να είμαι σίγουρος για τον αριθμό», τόνισε διασωθέντας.

ΛέσβοςΤουρκίαναυάγιοειδήσεις τώραπλοίοΟυκρανία