Ελλάδα|04.12.2023 13:37

Πειρατεία στη συνδρομητική τηλεόραση: Δεκάδες συλλήψεις σε γιγαντιαία επιχείρηση σε πολλές περιοχές της χώρας

Newsroom

Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση που έλαβαν χώρα σε διαφορετικές περιφέρειες της Ελλάδας. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η επιχείρηση, η οποία κατά τις ίδιες πηγές, περιέχει ογκωδέστατη δικογραφία εκατοντάδων σελίδων, εστίασε σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία, ενώ εκτός των συλλήψεων που έγιναν, αναζητούνται δεκάδες άτομα που φέρονται να ξέπλεναν τεράστια ποσά σε εικονικές επιχειρήσεις "φαντάσματα".

Οι έρευνες έγιναν σε οικίες, φυσικά καταστήματα, οχήματα και επιχειρήσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και στην γιγαντιαία επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότερα από 50 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και δικαστικοί λειτουργοί. Η έρευνα εστίασε σε τεράστια εγκληματική οργάνωση με πλοκάμια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, που εμπλέκονταν σε παράνομη διανομή και πώληση συνδρομητικού πειρατικού υλικού, το οποίο αποτελεί σοβαρή απειλή για τις νόμιμες βιομηχανίες, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επενδύσεις, αλλά και τα εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντων εσόδων του κράτους. 

Χαρακτηριστικές είναι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και απεικόνιζαν δεκάδες παράνομους αποκωδικοποιητές σε κάδους απορριμμάτων στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, προφανώς από τις απειλούμενες ποινικές διώξεις και πρόστιμα, από τα οποία πλέον κινδυνεύουν και οι τελικί απλοί χρήστες.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί ψηφιακά και χειρόγραφα πελατολόγια χιλιάδων απλών οικιακών χρηστών με στοιχεία διεύθυνσης και κινητά τηλέφωνα, μεγάλα χρηματικά ποσά και ψηφιακά μέσα (υπολογιστές με παράνομα λογισμικά διαχείρισης πελατών, κινητά τηλέφωνα, παράνομοι αποκωδικοποιητές) καθώς επίσης πλήθος ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Πηγές κοντά στην υπόθεση σημειώνουν ότι αναμένονται επίσημες επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την «παρα-συνδρομητική» μπίζνα που υπάρχει εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω έρευνες σε όλη την επικράτεια, με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη περισσότερων ατόμων, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται οι ποινικές διώξεις και οι απολογίες των συλληφθέντων σε εισαγγελέα και ανακριτή προκειμένου να αποσαφηνιστεί η ακολουθία του χρήματος. 

Από την μία φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το δίκτυο αποτελείται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers -data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση και με ψηφιακή δικτυακή δομή σε dark web και κακόβουλη εκμετάλλευση ιδιωτικότητας και ανωνυμίας του διαδικτύου. Από την άλλη υπάρχουν οι φυσικοί «χρηματοδότες» της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν είναι άλλοι από απλούς πολίτες όλων των εισοδηματικών κλιμακίων και όλων των ηλικιών.

Συνεπώς φαίνεται πως η λύση έρχεται από τη διάρρηξη της αλυσίδας ροής του χρήματος μεταξύ των δύο προαναφερόμενων μερών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις αντι-εγκληματικές καμπάνιες αλλαγής καταναλωτικής κουλτούρας, πλέον θα  χρησιμοποιηθούν όλα τα νομοθετικά και συνταγματικά εργαλεία και θα αξιολογούνται ποινικά όλες οι αποδεδειγμένες παράνομες οικονομικές συναλλαγματικές σχέσεις μεταξύ χρηστών και εγκληματικών δικτύων. Επιτέλους πρέπει η Ελλάδα να ξεφύγει από ουραγός στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας ανάπτυξης.

συνδρομητική τηλεόρασηπειρατείαειδήσεις τώρα