Ελλάδα|27.03.2019 18:02

Η Καλαμαριά τιμά τα χωριά της Μακεδονίας που έσωσαν τα παιδιά της στην Κατοχή

Newsroom

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης προς τιμή των χωριών της Μακεδονίας που έσωσαν παιδιά της Καλαμαριάς κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής  θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. 

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Σε σένα που άπλωσες το στοργικό σου χέρι για να αγκαλιάσεις το ξενιτεμένο μου μικρό…»  και διοργανώνεται από το δήμο Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου, σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.  

Αρκετές οικογένειες στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και με τη συμβολή φορέων επιτέλεσαν ένα σπουδαίο έργο φιλοξενώντας άπορα και ορφανά παιδιά της Καλαμαριάς στην προσπάθεια επιβίωσής τους.  

Αφορμή για την εκδήλωση της Κυριακής όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., Κυριάκος Χατζηκυριακίδης στάθηκε μια αντίστοιχη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι στο χωριό Μεσιανό με τίτλο «33 προς 40». Τριάντα τρία  άπορα παιδιά του πολέμου κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κατάφεραν να επιζήσουν καθώς φιλοξενήθηκαν στα 40 μόλις σπίτια του χωριού Μεσσιανό, με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν απόγονοι οικογενειών που βοήθησαν τα μικρά παιδιά να επιζήσουν «υιοθετώντας» τα. 

«Πραγματοποιούμε μια τιτάνια ιστορική έρευνα γύρω από το θέμα σε χωριά της Μακεδονίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, συγκεντρώνοντας μεταξύ άλλων προφορικές μαρτυρίες» είπε στο ethnos.gr ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με πρωτότυπο υλικό». 

Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν η Άννα Θεοφυλάκτου, η γυναίκα που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη, ο Ερυθρός Σταυρός και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Έδρα Ποντιακών ΣπουδώνΠόντιοιΚυριάκος Χατζηκυριακίδης