Ελλάδα|07.12.2023 06:45

Κτηματολόγιο: Στα άκρα η κόντρα εργαζομένων και υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Ποιος ο λόγος

Μαρία Λιλιοπούλου

Στα άκρα φτάνει η κόντρα μεταξύ εργαζομένων στον φορέα του Κτηματολογίου και ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενόψει της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο προκήρυξε 24ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, την οποία ο αρμόδιος υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης έσπευσε εξωδικαστικώς να χαρακτηρίσει παράνομη ενώπιον των μελών της Επιτροπής. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να μη μιλήσει στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων για το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Σωματείου, Θωμάς Καντερές με το επιχείρημα ότι δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα το καταστατικό του Σωματείου και ότι η προκηρυχθείσα απεργία αποφασίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί γενική συνέλευση.

Η απαίτηση αυτή προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής σύσσωμης της αντιπολίτευσης. «Ξεκινάμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου με απειλές στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των φορέων», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος.

«Δεν μπορεί ένας υπουργός να κηρύσσει μια απεργία παράνομη. Θεωρούμε εξωθεσμική και απαράδεκτη αυτήν την κίνηση. Δεν μπορεί να το παίζει εισαγγελέας ένας υφυπουργός και να κηρύσσει τις απεργίες άκυρες», ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης τόνισε πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όταν ο υπουργός πετάει μια ρετσινιά σε έναν φορέα που χθες κρίθηκε ότι πρέπει να είναι εδώ. Δεν μπορεί να προχωρήσει η επιτροπή υπό τη σκιά των λεγομένων του. Δεν έχει δικαίωμα να κρίνει» είπε ζητώντας από τον υφυπουργό να πάρει πίσω όσα είχε πει.

Τελικώς το καταστατικό εστάλη στο μέιλ του υφυπουργού και η Επιτροπή συνέχισε με την εξέταση των φορέων, αλλά και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στη δραματική υποστελέχωση του φορέα που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση άνω των 150.000 εκκρεμοτήτων έως τώρα, οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν με την υπαγωγή των υποθηκοφυλακείων σε αυτόν.

Ο κ. Καντερές επεσήμανε ότι το εξειδικευμένο προσωπικό του Κτηματολογίου παραιτείται και φεύγει ή συνταξιοδοτείται ευθύς μόλις συμπληρώσει τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα το ήδη ελάχιστο προσωπικό να γίνεται λιγότερο.

Αναφορικά με την ψηφιοποίηση εργασιών του φορέα είπε ότι καθημερινά εργαζόμενοι από τα 100 σημεία της χώρας στα οποία βρίσκονται καταγγέλλουν στο Σωματείο αποσυνδέσεις που κρατούν ώρες: «Θα έχουμε πράξεις που χάνονται, δεδομένα που θα χάνονται, διπλοκαταχωρήσεις και άπειρες εργατοώρες χαμένες», σημείωσε.

Ως προς τις εξαγγελίες για λήψη πιστοποιητικών σε μία ημέρα, ο κ. Καντερές περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ως πότε θα τρέχουμε τον φορέα με «επισπεύσεις»; Οι τράπεζες θέλουν πιστοποιητικά σε 2 μήνες. Εμείς δίνουμε σε 5 και 6 και κάνουμε επισπεύσεις σε όποιους πολίτες έρθουν και μας τις ζητήσουν. Γίνεται αντιληπτό πως όποιος δεν ζητήσει επίσπευση, δε θα πάρει πιστοποιητικό, ποτέ».

Για την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως ο έλεγχος από δικηγόρους, ο πρόεδρος των εργαζομένων έθεσε ζήτημα ακεραιότητας της κρίσης υπογραμμίζοντας ότι: «Στην εν λόγω πλατφόρμα που περιγράφεται στο άρθρο 8, θα έχουν δικαιώματα εισηγητή χιλιάδες δικηγόροι. Οι ίδιοι δικηγόροι μπορεί να έχουν παρασταθεί στα συμβόλαια των οποίων την καταχώριση θα έρθουν να εισηγηθούν στη συνέχεια. Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε τον φορέα, τους πολίτες και την συναλλαγή όταν δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης»;

Εξέφρασε επίσης την αγωνία ότι η προβλεπόμενη μεταφορά στον φορέα των άμισθων υποθηκοφυλακείων με τις εκκρεμότητές τους, θα προσθέσει στο Κτηματολόγιο που σήμερα έχει 150.000 εκκρεμότητες, άλλες τόσες.

Το ζήτημα των εργαζομένων δύο ταχυτήτων του Κτηματολογίου έθεσε ο εκπρόσωπος του δεύτερου σωματείου, το οποίο εκπροσωπεί εργαζομένους από περιφερειακές δομές και τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, Απόστολος Τσούτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους 738 υπαλλήλους που ενσωματώθηκαν στον φορέα, αναγνωρίστηκε η προυπηρεσία στους 630, ενώ στους υπόλοιπους 108 δεν αναγνωρίστηκαν τα τελευταία επτά έτη της μεταβατικής περιόδου από το άμισθο στο έμμισθο καθεστώς παρά το γεγονός ότι όλοι εκτελούν τα ίδια καθήκοντα.

Αναφορικά με τη λειτουργία του φορέα, ανέδειξε το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει κανονισμός, αλλά απλή περιγραφή διευθύνσεων και τμημάτων: «Δεν υπάρχει αναλυτικό οργανόγραμμα. Βασιζόμαστε στις απόψεις και την εμπειρία της δουλειάς μας», τόνισε προσθέτοντας ότι το πριμ αποδοτικότητας που προβλέπει το νομοσχέδιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους ώστε να χορηγείται δίκαια δεδομένου ότι δε μετριούνται όλες οι εργασίες στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνδιαμορφώθηκε με τους εργαζομένους, ενώ διευκρίνισε ότι η μεταγραφή συμβολαίου σε μία ημέρα θα αφορά μόνο τις νέες περιπτώσεις: «Θα αφορά νέες πράξεις που θα υποβάλλονται από συμβολαιογράφο και αγοραστή από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης». Προσέθεσε ότι ο πολίτης δε θα χρειάζεται να καταφευγει ο ίδιος σε υπηρεσίες ή άλλες πλατφόρμες, θα ελέγχεται αυτόματα η πληρότητα των εγγράφων, ενώ καταργείται η έγχαρτη αίτηση, το πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να έχουν πληρωθεί τα προβλεπόμενα τέλη: «Μετά την πληρωμή θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος της μίας εργάσιμης ημέρας. Θα κριθούμε στην πράξη, αλλά αν δεν το πετύχουμε αυτό, τότε θα συνεχίσουν να μαζεύονται εκκρεμότητες και θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», τόνισε.

υπουργείο Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΕλληνικό ΚτηματολόγιοκτηματολόγιονομοσχέδιοΚωνσταντίνος Κυρανάκηςειδήσεις τώρα