Ελλάδα|10.12.2023 08:34

Επεισόδια στου Ρέντη: Νέα πρόσωπα στο κάδρο και αυστηρές κυβερνητικές αποφάσεις - «Δεν έσβηνε ούτε με πυροσβεστήρες η φωτοβολίδα»

Newsroom

Αυστηρά μέτρα για την οπαδική βία και μάλιστα άμεσα ζητούν οι αστυνομικοί από την κυβέρνηση, η οποία αύριο Δευτέρα θα ανακοινώσει μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη τα μέτρα που αποφασίστηκαν για να μπει τέλος στην ανομία των χούλιγκαν στα γήπεδα. «Προτιμούμε να κλείσουν όλα, από το να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να υπάρχουν ανάπηροι και βαριά τραυματίες», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», σε μία δήλωση που αποτυπώνει πλήρως το αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την ώρα που ο 31χρονος αστυνομικός εξακολουθεί να δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού νοσοκομείου της Νίκαιας, οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για να βρεθεί το άτομο που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση με τη ναυτική φωτοβολίδα. Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του ethnos.gr Ευλαμπία Ρέβη, αυτή την ώρα οι Αρχές ψάχνουν 2-3 άτομα που βρίσκονταν εκτός γηπέδου και φέρονται να έψαχναν στην περιοχή στα πέριξ του «Μελίνα Μερκούρη» για αστυνομικούς και έδιναν οδηγίες για το πού να χτυπήσουν οι χούλιγκαν με τα πολεμοφόδια.

Οι αστυνομικοί, με τη συμμετοχή του κοριού της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και αξιοποιώντας τις κεραίες τις περιοχής και τα κινητά τηλέφωνα που ήταν ενεργά, θα προσπαθήσουν να βρουν ποια άτομα ήταν σεσημασμένα για οπαδική βία, με την έρευνα να «ανοίγει» ακόμα περισσότερο.

«Κλείδωσαν οι κυβερνητικές αποφάσεις»

Οι κυβερνητικές αποφάσεις «κλείδωσαν» χθες Σάββατο στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σε αυτήν ήταν παρών και ο διοικητής της ΕΥΠ.

Οι πληροφορίες για τα όσα αποφασίστηκαν βγαίνουν με το «σταγονόμετρο», πάντως έχει γίνει σαφές πως μιλάμε για μέτρα - σοκ, που παρόμοιά τους δεν έχουν αποφασιστεί ποτέ ξανά για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ορισμένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν στην σύσκεψη του Μαξίμου αφορούν:

  • Την ανάκληση της απόφαση του περασμένου Αυγούστου για την παρουσία αστυνομικών στις θύρες των οργανωμένων οπαδών των ομάδων. Οι αστυνομικοί θεωρούν πως η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει με το αίτημά τους, τότε το μπαλάκι για τον έλεγχο των οργανωμένων περνά στις ίδιες τις ομάδες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για όσα συμβαίνουν εντός γηπέδου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Το σενάριο διακοπής όλων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Πρόκειται για ακραίο σενάριο, αλλά η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
  • Διεξαγωγή σειράς αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και κλείσιμο συνδέσμων.

«Δεν έσβηνε ούτε με πυροσβεστήρες η φωτοβολίδα»,  λέει συνάδελφος του αστυνομικού

Τις προσπάθειες των ανδρών των ΜΑΤ να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον βαριά τραυματισμένο συνάδελφό τους από τα επεισόδια στον αγώνα στου Ρέντη, περιέγραψε στην ΕΡΤ αστυνομικός που βρέθηκα στο σημείο και μάλιστα έκανε λόγω για «συνθήκες πολέμου».

«Οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν από συναδέλφους της διμοιρίας. Του έκαναν τουρνικέ εν μέσω μάχης. Οι επιθέσεις ήταν αδιάκοπες, σφοδρότατες με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Μια φωτοβολίδα από τις πολλές του ρίξανε, ναυτικού τύπου, βρήκε στόχο και τραυμάτισε τον συνάδελφο στον αριστερό μηρό. Οπισθοχώρησε για λίγα μέτρα και έπεσε κάτω στο δρόμο, με την ναυτική φωτοβολίδα να καίει στο πόδι του. Δύο εκ των ανδρών, του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και κλήθηκε σταθμός του ΕΚΑΒ για να έρθει στο σημείο. Σχετικά ήρθε γρήγορα το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας», είπε ο αστυνομικός και πρόσθεσε:

«Προσπάθησε ένας αστυνομικός της διμοιρίας να του αφαιρέσει τη φλεγόμενη φωτοβολίδα από το πόδι, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς κάηκαν τα γάντια που φορούσε. Προσπαθήσαμε να την σβήσουμε με πυροσβεστήρες αλλά δεν έσβηνε, καθώς αυτός είναι και ο ρόλος της ναυτικής φωτοβολίδας, να καίει κάτω από το νερό. Ο συνάδελφος δεν έχασε αμέσως τις αισθήσεις του, αλλά πονούσε φρικτά. Στη συνέχεια έχασε πολύ αίμα και του έπεσε η πίεση. Όταν τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, λόγω της απώλειας αίματος. Ήταν πολύ άτυχος. Η ναυτική φωτοβολίδα γκέλαρε στο οδόστρωμα και είχε ανοδική πορεία. Πέρασε ανάμεσα από την ασπίδα του και τον εξοπλισμό του, και καρφώθηκε στο μηρό. Ήταν πολύ σφοδρές οι επιθέσεις. Έπεσαν σίγουρα δέκα ναυτικές φωτοβολίδες με πυροσωλήνα, και αναρίθμητοι εκρηκτικοί μηχανισμοί».

Ο αστυνομικός συνέχισε περιγράφοντας ότι οι προσπάθειες των συναδέλφων του να βοηθήσουν τον 31χρονο, εκτυλίσσονταν σε συνθήκες πολέμου. «Έριχναν μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και πάνω τους είχαν προσαρμόσει μασούρια δυναμίτιδας. Αν δείτε το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φαίνονται κάτι μανιτάρια που οι φλόγες φτάνουν τα 3 με 4 μέτρα. Τα επεισόδια κράτησαν δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Ο συνάδελφός μου τραυματίστηκε μετά το πρώτο πεντάλεπτο, και αφού είχαμε δεχτεί σφοδρές επιθέσεις. Εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν επι τούτου για να επιτεθούν στις αστυνομικές δυνάμεις. Το τουρνικέ που του έκαναν οι συνάδελφοι, όπως είπαν οι γιατροί, του έσωσαν την ζωή και του έδωσαν το δικαίωμα να παλέψει για την ζωή του».

επεισόδιαοπαδική βίααστυνομικόςχούλιγκανΡέντηΕΛ.ΑΣειδήσεις τώρα