Ελλάδα|13.12.2023 22:52

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη που έπαθε ανακοπή από αλλεργικό σοκ: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Newsroom

Στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη η 17χρονη μαθήτρια που έπαθε ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ που υπέστη κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Κρήτη. Οι γιατροί χορήγησαν στο κορίτσι έξι με επτά ενέσεις αδρεναλίνης προκειμένου να το συνεφέρουν.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κατάσταση της υγείας του παιδιού, που φέρεται να κατανάλωσε βούτυρο στον μπουφέ του πρωινού στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, ενώ είναι αλλεργική στα γαλακτοκομικά, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη ενώ η 17χρονη, πλέον, έχει υποστεί και εγκεφαλικό οίδημα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ιωάννης Γιαβάσης, τα συμπτώματα μίας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι από έναν απλό κνησμό με εξανθήματα, ωστόσο σε σοβαρά περιστατικά μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε δύσπνοια η οποία μπορεί να προκαλέσει απόφραξη αναπνευστικών οδών που επιφέρει λιποθυμία, ακόμα και θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί. «Εάν ήξερε ότι ήταν αλλεργική, δεν έπρεπε να καταναλώσει βούτυρο», τόνισε ο ίδιος στο Mega.

«Πήγε στο δωμάτιο, έκανε την ένεση αδρεναλίνης και μετά τη βρήκαν οι καθηγητές»

Από την πλευρά του, ο Ανέστης Κιούλπαλης, διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται το παιδί, ανέφερε ότι, «είναι καλό ότι δεν έχουμε νέο, τις πρώτες ημέρες συνήθως έχουμε επιπλοκές. Τα καλά νέα, αν έρθουν, θα έρθουν αργότερα».

Όσον αφορά τον χρόνο που πέρασε, μέχρι να αντιμετωπιστεί η ανακοπή που υπέστη η μαθήτρια, σημείωσε πως, «όταν λέμε πολλή ώρα, εννοούμε πάνω από 2-3 λεπτά, όχι ότι μεσολάβησαν ώρες. Το θέμα είναι ότι στα δύο πρώτα λεπτά υπήρχε πλήρης ανάνηψη του ασθενή, μετά από ανακοπή, ενώ μετά τα 4 λεπτά αρχίζουν τα προβλήματα» ενώ, ειδικά για την περίπτωση της 17χρονης υπογράμμισε ότι, «δε γνωρίζουμε πόση ώρα έμεινε αναίσθητη, γνωρίζουμε μόνο ότι πήγε στο δωμάτιο, έκανε την ένεση αδρεναλίνης και μετά από ώρα την βρήκαν οι καθηγητές και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ».

Τέλος, σχετικά με το εάν το κορίτσι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, είπε πως, «πρέπει να περιμένουμε να υποχωρήσει το εγκεφαλικό οίδημα, το οποίο κρατάει 10-12 μέρες, ίσως και δύο εβδομάδες. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ότι υποχωρεί και μετά να διακόψουμε την καταστολή και να δούμε».

μαθήτριααλλεργίαειδήσεις τώραΚρήτηαλλεργικό σοκ