Ελλάδα|28.03.2019 14:25

«Σιγή» ασυρμάτων στην ΕΛΑΣ – Αυτούς είχαν και στο Μάτι

Newsroom

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ: «Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA eXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».

Πρόκειται για μέρος διαταγής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης-Τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2019, και κοινοποιείται στο γραφείο της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και… 41 ακόμη αστυνομικές υπηρεσίες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία επίσημη παραδοχή της «βουβής» και «κουφής»… λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος επικοινωνίας, ενώ  επιβεβαιώνουν τις διαβιβάσεις «δεν λαμβάνω», των αστυνομικών δυνάμεων τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Παράλληλα, επικίνδυνοι και οπλισμένοι κακοποιοί, ληστές ακόμη και διαρρήκτες μπορούν και με τη… βούλα, να ακούν την Ελληνική Αστυνομία από το αναλογικό σύστημα και οι φαρσέρ να κάνουν… λαϊκό πρόγραμμα! 

Η διαταγή έχει θέμα: «Λειτουργία συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής». Βασίζεται σε έγγραφο του τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων και απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων και επισημαίνει: «… αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών, προς υποστήριξη των αναγκών ασύρματων διαβιβάσεων των Υπηρεσιών Περιφέρειας Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ορίζεται ρητώς από λήψεως παρούσης και μέχρι νεωτέρας: Η λειτουργία του υφιστάμενου και ήδη χρησιμοποιούμενου από τις Υπηρεσίες αναλογικού συστήματος (VHF) ως βασικού συστήματος επικοινωνιών. Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRAeXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει περίπου 4.000 ασυρμάτους, που προμηθεύτηκε το 2003, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη συμβατότητα στη χρήση του ψηφιακού συστήματος, ενώ παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία. Ενδεικτικά, δεν έχουν δυνατότητα GPS. Σε… αποθήκες βρίσκονται άλλοι περίπου 3.000 ασύρματοι του 2007, οι οποίοι είναι λίγο καλύτεροι από τους προηγούμενους, και αυτοί όμως έχουν σημαντικά προβλήματα ένταξης και λειτουργίας στο ψηφιακό σύστημα.

Στο 99% αυτών των φορητών ασυρμάτων δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό… update, προκειμένου να ενταχθούν λειτουργικά στο ψηφιακό σύστημα.

ΕΛΑΣασύρματοι