Ελλάδα|28.03.2019 14:45

Γυρίζει σελίδα το Πεδίον του Αρεως

Άρης Χατζηγεωργίου

Το «Green Park», ακόµη ένας πόλος αναψυχής στο Πεδίον του Αρεως, ο οποίος γνώρισε στο παρελθόν στιγµές µεγάλης δόξας, αλλά εδώ και έντεκα χρόνια είχε µετατραπεί σε σκοτεινή πιάτσα ναρκωτικών, θα επαναλειτουργήσει τους ερχόµενους µήνες, προσθέτοντας ακόµη µία ψηφίδα στο νέο πρόσωπο που δηµιουργεί η Περιφέρεια Αττικής στο µεγαλύτερο πάρκο του κέντρου της πόλης.

Ακολουθώντας το παράδειγµα του «Αλσους» που ανακατασκευάστηκε και ξεκίνησε προσφάτως να λειτουργεί από τον επιχειρηµατία Ηλία Μαροσούλη, το «Green Park» µισθώθηκε από την Περιφέρεια στον Βλάση Σταθοκωστόπουλο. Η είδηση µαθεύτηκε στο περιθώριο του περιπάτου που οργάνωσε προχθές η περιφερειάρχης Αττικής στο Πεδίον του Αρεως, προκειµένου να δει και να µιλήσει για τα όσα πέτυχε η διοίκησή της στην περιοχή, έπειτα από 4,5 χρόνια προσπαθειών. Ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες, λειτουργώντας πλήθος εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας, στην παραλία και αλλού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, βρίσκεται ήδη στη διαδικασία να λάβει τις απαραίτητες άδειες ώστε να ξεκινήσει την ανακαίνιση του κτιρίου του «Green Park». Πρόκειται για κτίριο διατηρητέο που λειτούργησε επί δεκαετίες ως αναψυκτήριο πολυτελείας, ενώ διαθέτει µεγάλο υπόγειο και αύλειο χώρο, που επίσης µπορεί να χρησιµοποιηθεί για εκδηλώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού. Για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία έχει τεθεί ως στόχος η άνοιξη του 2020.

Εγκατάλειψη

Το «Green Park» λειτουργούσε έως το 2008, ενώ το πρώην «Αλσος Οικονοµίδη» είχε σταµατήσει από το 2005. Η οικονοµική κρίση που ξέσπασε, συνδυάστηκε µε τα έργα, τα οποία ξεκίνησε η τότε Υπερνοµαρχία Αθηνών - Πειραιώς και διέκοψαν την πρόσβαση του κοινού στις περισσότερες περιοχές του πάρκου. Το αποτέλεσµα ήταν η σταδιακή εγκατάλειψη του Πεδίου του Αρεως από τους κατοίκους των γύρω περιοχών που παλαιότερα το επισκέπτονταν για µια βόλτα κοντά στο πράσινο, µαζί µε παιδιά και ηλικιωµένους.

Το κενό ήρθαν να καλύψουν περιθωριακά στοιχεία, καθώς µέσα στο πάρκο βρήκαν καταφύγιο άστεγοι, κάποιες στιγµές και πρόσφυγες, ενώ σταδιακά µεταφέρθηκε εδώ η πιάτσα των τοξικοεξαρτηµένων. Περπατώντας επί αρκετή ώρα µέσα στις αλέες και στα δροµάκια του πάρκου, η Ρένα ∆ούρου µίλησε για τις «µικρές και µεγαλύτερες νίκες, που τις αποδίδουµε στους συµπολίτες µας που επί χρόνια είχαν στερηθεί από ένα πάρκο ψυχαγωγίας, αθλητισµού και πολιτισµού. Εχουν πολλά να γίνουν ακόµα, αλλά είµαστε η εγγύηση ότι και θα γίνουν και θα υλοποιηθούν και το Πεδίον του Αρεως παραδίδεται µετά από δεκαετίες ασφαλές σε όλους µας».

Οι παιδικές χαρές, η ασφάλεια και η αναβάθµιση του πρασίνου

Τα βήµατα που έγιναν για την αναστροφή αυτής της κατάστασης θύµισε η περιφερειάρχης Ρένα ∆ούρου περπατώντας στα δροµάκια του πάρκου, όπου συνάντησε πολίτες που ξεκουράζονταν, το προσωπικό που συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς αλλά και τις οµάδες ποδηλατικής περιπολίας της Ελληνικής Αστυνοµίας. Η κυρία ∆ούρου µίλησε για µετρήσιµα αποτελέσµατα που βιώνουν καθηµερινά οι πολίτες, καθώς:

  1. Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και τελείωσαν τα έργα στα τέλη του 2016.
  2. Αναβαθµίστηκαν οι υποδοµές ως προς τη φύλαξη, το πράσινο, τον φωτισµό, τις παιδικές χαρές.
  3. Ειδικά για τη φύλαξη υπεγράφη µνηµόνιο συνεργασίας µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ υπάρχει και ιδιωτική εταιρεία µε τριετή σύµβαση που προβλέπει 24ωρη διάρκεια µε τρεις βάρδιες και περιπολικά οχήµατα για την κάλυψη όλου του χώρου.
  4. Μόνο µέσα στο 2017 φυτεύτηκαν συνολικά 882 νέα δέντρα και 995 θάµνοι. Πραγµατοποιήθηκαν εργασίες κλαδεµάτων, κοπών κ.λπ. σε 1.000 δέντρα, 19.000 θάµνους και 53.000 µέτρα µπορντούρας από θάµνους.
  5. Διασφαλίστηκε η λειτουργία των παιδικών χαρών του Πεδίου µε πιστοποίηση για την καταλληλότητα των οργάνων και του χώρου, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
  6. Αποκαταστάθηκαν ο ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός και το µεγαλύτερο µέρος του φωτισµού, ώστε να εξασφαλίζεται πλέον η ασφαλής διέλευση και παραµονή των κατοίκων στον χώρο. Επειτα από αλλεπάλληλες κλοπές καλωδίων τοποθετήθηκαν 350 τσιµεντένια µπλοκ για να καλυφθούν ισάριθµα φρεάτια. Προγραµµατίζεται τοποθέτηση και χαµηλών φωτιστικών σωµάτων.
  7. Καθαρίζονται και συντηρούνται σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνηµείων του υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού τα αγάλµατα και τα νεότερα µνηµεία που βρίσκονται στο Πεδίον του Αρεως.
Ρένα ΔούρουΠεδίον του ΆρεωςGreen Park