Ελλάδα|21.12.2023 16:26

Σε τροχιά υλοποίησης ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής: Οι περιοχές που θα εξυπηρετεί – Το μήκος της γραμμής

Μαρία Λιλιοπούλου

Σε ρυθμούς υλοποίησης εισέρχεται ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής, καθώς σήμερα Πέμπτη υπεγράφη η σύμβαση της επέκτασης από τη Διοίκηση του ΟΣΕ και την ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Αυξημένες ταχύτητες

Τη Σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπής. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 95.742.101,92 € χωρίς ΦΠΑ, με εκτίμηση αναθεώρησης 5.331.885,23 € και διάρκεια υλοποίησης τους 24 μήνες.

Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής και αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο.

Το συνολικό μήκος του νέου κλάδου του προαστιακού θα είναι 34,6 χλμ., και κατά τη λειτουργία του θα εξυπηρετεί – μεταξύ άλλων – τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα. Η γραμμή – όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταικούρας στη Βουλή - θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου.

Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες διεπαφές με τη γραμμή υψηλών ταχυτήτων ΣΚΑ – Κιάτο. Επίσης, η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά κα το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα της γραμμής θα είναι 80 km/h, ενώσύμφωνα με τον κ. Σταικούρα στα οφέλη του έργου συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Εξοικονόμηση κόστους μετακίνησης των επιβατών του προαστιακού.
  • Οικονομία χρόνου στις μετακινήσεις των επιβατών.
  • Αξιοπιστία της παρεχόμενης υπηρεσίας μεταφοράς και αποφυγή καθυστερήσεων, λόγω μη ανάμιξης με την υπόλοιπη κυκλοφοριακή κίνηση.
  • Άνεση και ασφάλεια των μετακινουμένων, λόγω καλύτερων συνθηκών κίνησης και στάθμευσης.
  • Καλύτερες συνθήκες αναμονής στις στάσεις.
  • Εξοικονόμηση χρόνου όσων μετακινούνται με ΙΧ ή λεωφορεία, λόγω μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα συνεπάγεται ο προαστιακός.
  • Μείωση ατυχημάτων.
  • Εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.
  • Μείωση ρύπων και επιπέδου θορύβου.
  • Βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης συνολικά της περιοχής.

Η προβλεπόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 98,4 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται ποσοστό 9% για απρόβλεπτες δαπάνες και ποσό για απολογιστικές εργασίες. Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, το συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 95,7 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η προθεσμία περάτωσης όλων των κατασκευών του έργου, ήτοι των κατασκευών της περιόδου «Ερευνών – Μελετών – Κατασκευών» (Τ1) και παράδοσης αυτού στον ΟΣΕ Α.Ε. ορίζεται, από την Υπηρεσία, στους 28 μήνες, με αφετηρία την ημέρα που θα υπογράφει η Σύμβαση.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής μεταξύ ΟΣΕ και ΜΕΤΚΑ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Σήμερα, με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΣΕ και της εταιρίας ΜΕΤΚΑ, δρομολογούμε την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του υφιστάμενου Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Άνω Λιόσια - Νέος Σ.Σ. Μεγάρων - Π.Σ. Μεγάρων. Το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο. Επίσης, η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Από την πλευρά του μετά την υπογραφή της Σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου, ο κ. Τερεζάκης, ανέφερε: «Το σιδηροδρομικό έργο κατασκευής του Δυτικού Προαστιακού Αττικής που θα συνδέσει τα Λιόσια με τα Μέγαρα, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά και στρατηγικά έργα του ελληνικού σιδηροδρόμου. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) του οποίου η δημοπράτηση ολοκληρώθηκε εντός του 2023, όπως είχε προγραμματιστεί».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπής, ο οποίος σημείωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου, που η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ αναλαμβάνει σήμερα, ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής, ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Προσβλέπουμε, ο νέος αναβαθμισμένος Προαστιακός Δυτικής Αττικής, να συμβάλει ισχυρά στην ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της περιοχής, συνδράμοντας και εμείς ενεργά και ουσιαστικά, στον στόχο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΣΕ, για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων».

σιδηρόδρομοςΟΣΕπροαστιακόςειδήσεις τώραΔυτική ΑττικήΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορών