Ελλάδα|28.03.2019 20:12

Αλλαγές δεδομένων στην κούρσα της διαδοχής για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα

Σοφία Φασουλάκη

Με συντριπτική πλειοψηφία και παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου, τρίτος υποψήφιος για την θέση, επελέγη από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο εποπτεύων την έρευνα για το Μάτι.

Με 48 ψήφους υπέρ και 4 κατά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, πέρασε στην κούρσα της διεκδίκησης της τρίτης υποψηφιότητας για την θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών, ήταν και ο εισαγγελέας που επόπτευσε και διενήργησε την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι, και διεκδίκησε μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του τη θέση μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Συνυποψήφιοιί του, οι κ.κ Δημήτρης Ζημιανίτης, Λάμπρος Πατσαβέλας και Ηλίας Κωνσταντακόπουλος. Στη «μάχη» του ΑΔΣ, ο κ. Ζαγοραίος συγκέντρωσε 7 ψήφους έναντι 8 που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του Η. Κωνσταντακόπουλος, με τον πρώτο να προσφεύγει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπει ο νόμος, η οποία είχε και τον τελικό λόγο.

Στο ανώτατο δικαστικό όργανο ο κ. Ζαγοραίος κατέταξε μία συντριπτική νίκη, αφού 48 δικαστές είπαν «ναι» στην διεκδίκηση της 3ης υποψηφιότητας, ενώ μόλις 4 ψήφισαν τον επιλεγέντα από το ΑΔΣ, κ. Ηλία Κωνσταντακόπουλο. 

Στις δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που έγιναν, ο κ. Ζαγοραίος, παρά την αντίθετη γνώμη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Ξένης Δημητρίου και του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Βασίλειου Πέππα (και δύο ακόμη δικαστικών λειτουργών που μειοψήφισαν) υπερψηφίστηκε, με τους ανώτατους δικαστές να «αναγνωρίζουν» με αυτόν τον τρόπο τα τυπικά και τα ουσιαστικά του προσόντα, αλλά και την θητεία του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για 4 χρόνια. Δεν είναι λίγοι οι δικαστές που βλέπουν σε αυτήν την ψηφοφορία την «αντίδραση» σχεδόν σύσσωμης της ολομέλειας στην γνώμη που εξέφρασε η ηγεσία του Αρείου Πάγου, η οποία άλλωστε αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο. 

ΜάτιΆρειος ΠάγοςΗλίας Ζαγοραίος