Ελλάδα|24.12.2023 14:01

Έρευνες για την κατασκευή και τη συνδεσμολογία της βόμβας στα ΜΑΤ - Νέες απειλές από την οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη βόμβα που βρέθηκε στην έδρα των ΜΑΤ μετά την ανάληψη ευθύνης της τοποθέτησής της από την οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», καθώς οι Αρχές ψάχνουν απαντήσεις για την κατασκευή και τη συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού.

Απειλές για νέα χτυπήματα

Η οργάνωση μέσα από την ανακοίνωση που δημοσίευσε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου προαναγγέλλει νέα χτυπήματα και υποστηρίζει ότι ανοίγει έναν νέο κύκλο για την τρομοκρατία στη χώρα. Τα μέλη της εξαπολύουν απειλές κατά της Αστυνομίας, καθώς και κατά προσώπων που κατέχουν θέσεις στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Το αίνιγμα του τρόπου κατασκευής και της συνδεσμολογίας του εκρηκτικού μηχανισμού λύνεται μέσα από την ανακοίνωση που εξέδωσε, καθώς η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» αναφέρει ότι αντλεί διδάγματα από τις εμπειρίες παλαιότερων ένοπλων οργανώσεων τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης

«Στις 18/12 ένοπλοι μαχητές της οργάνωσης μας προσέγγισαν το Κεντρικό Στρατόπεδο των ΜΑΤ/ΕΚΑΜ (Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής) στην οδό Κοκκινοπούλου και τοποθέτησαν βόμβα κάτω από το φυλάκιο του σκοπού. Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί, δεν θα ισχύσει το ίδιο την επόμενη. Αφιερώνουμε την ενέργεια μας σε όσους και όσες έχουν δολοφονηθεί, βασανιστεί, ξυλοκοπηθεί, βιαστεί από την Ελληνική Αστυνομία. Ο ένοπλος αγώνας απαιτεί υπευθυνότητα και πολιτική συνείδηση. Δεν είναι ούτε χόμπι κάποιων εξτρεμιστών ούτε φετίχ κάποιων φαντασμένων. Είναι πολιτική επιλογή. Το βασικότερο μέλημα μας ήταν, είναι και θα είναι στο μέλλον η προστασία οποιουδήποτε ανθρώπου άσχετου με την ενέργεια μας. Για την ασφαλή απομάκρυνση τυχαίων περαστικών πραγματοποιήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα όπου δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες προς την αστυνομία. Για εμάς - και αυτό το τονίζουμε - είναι ύψιστης σημασίας κριτήριο να μην πάθει το οτιδήποτε αθώος άνθρωπος. Οι στόχοι που επιλέγουμε και θα επιλέξουμε στο μέλλον - είτε υλικές υποδομές του συστήματος είτε το ίδιο το ανθρώπινο δυναμικό του - θα είναι σαφώς καθορισμένες ως τέτοιες. Δε θέλουμε να διακινδυνέψουμε την ασφάλεια κανενός άλλου. Ακόμα και αν αυτό θέτει σε αυξημένο ρίσκο την ασφάλεια τη δική μας. Κουβαλάμε την τεράστια ευθύνη που μας αναλογεί εκ των πραγμάτων χρησιμοποιώντας τέτοια μέσα πάλης. Τελεία και παύλα», αναφέρεται -μεταξύ άλλων.

«Την επόμενη φορά τα ένστολα καθάρματα θα βρεθούν απέναντι από τις κάννες των όπλων μας. Κι αυτό δεν είναι απειλή. Ούτε προειδοποίηση. Είναι δέσμευση», προσθέτουν.

Ο εντοπισμός της βόμβας

Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν μέσα σε τάπερ και περιείχε ρολόι, δύο πυροκροτητές και έναν διακόπτη. Ακόμη περιείχε μισή λίμπρα C4 υψηλό εκρηκτικό και 150 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδα.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα και είχε δοθεί χρονικό περιθώριο 40 λεπτών μέχρι την έκρηξη. Τόσο το σημείο όσο και το μικρό χρονικό περιθώριο προκάλεσαν την άμεση κινητοποίηση των Αρχών που απέκλεισαν αμέσως την έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου.

Οι πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη της βόμβας η οποία ήταν ενεργή.

ΜΑΤΓουδήειδήσεις τώραβόμβα