Ελλάδα|27.12.2023 11:11

«Περνάνε το κόκκινο με άνεση»: Ο Δημήτρης είναι από τα 16 του στο αναπηρικό αμαξίδιο - Τι λέει για την οδική παιδεία στην Ελλάδα

Newsroom

Στον απόηχο του συγκλονιστικού τροχαίου στους Αγίους Αναργύρους, όπου αυτοκίνητο παρέσυρε πεζό που κινείτο στο πεζοδρόμιο, ο Δημήτρης Αντωνίου -που έπεσε θύμα παρόμοιου τροχαίου πριν χρόνια- υπογραμμίζει την ανάγκη για δραστικά μέτρα.

Ο κ. Αντωνίου από τα 16 του χρόνια βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, καθώς όταν ήταν παιδί παρασύρθηκε από οδηγό. Ο ίδιος περπατούσε μαζί με άλλα δύο παιδιά στο πεζοδρόμιο όταν «ένα αυτοκίνητο που έτρεχε πολύ ήρθε από πίσω και μας χτύπησε».

«Εμένα έσπασε ο αυχένας, ακρωτηριάστηκε το χέρι και ξύπνησα σε ένα νοσοκομείο 2,5 μήνες μετά για να μάθω τι έχει συμβεί», περιγράφει, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Πλέον περνάνε το κόκκινο με άνεση»

Ο Δημήτρης Αντωνίου έκτοτε έχει κάνει σειρά δράσεων για την οδική παιδεία και την ενημέρωση του κόσμου -ιδιαίτερα των μικρών παιδιών- για αυτή. Έχει δημιουργήσει μια σειρά από κόμικ που διανέμονται δωρεάν στα σχολεία και έχουν τον τίτλο «Λέμε STOP στην οδική ανασφάλεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οδική παιδεία είναι πλήρως παραμελημένη. «Τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες, αλλά θέλει πολλά περισσότερα πράγματα», λέει.

Αναφερόμενος στο σημείο όπου συνέβη το τροχαίο ατύχημα που οδήγησε στον σοβαρότατο τραυματισμό του, περιγράφει: «Δυστυχώς συνεχίζουν οι εκτροπές, δηλαδή αυτοκίνητα που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα, χάνουν τον έλεγχο και ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο. Το όριο εκεί είναι 50 και τα αυτοκίνητα ανεβάζουν 80, 90, 100 πολύ εύκολα».

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Πλέον περνάνε το κόκκινο με άνεση. Απλά περνάνε. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους», τονίζει και διερωτάται: «Θέλουν να πεθάνουν; θέλουν να σκοτώσουν;».

«Πρέπει επειγόντως κάτι να κάνουμε», καταλήγει.

παράσυρσηαναπηρικό αμαξίδιοτροχαίο ατύχημαειδήσεις τώρα