Ελλάδα|28.12.2023 21:05

Καλύβια: «Αισθάνομαι ανακούφιση, με κλείδωνε στη ντουλάπα χωρίς νερό και φαγητό» υποστήριξε ο 16χρονος πατροκτόνος

Newsroom

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκε ο 16χρονος από τα Καλύβια που δολοφόνησε τον πατέρα του.

«Με κλείδωνε στην ντουλάπα χωρίς νερό και φαγητό»

Στην απολογία του το παιδί περιέγραψε τη φρικτή καθημερινότητα που ζούσε, στα χέρια του πατέρα του ενώ η μητέρα και ο αδερφός του επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του ανήλικου καθ’ ομολογία δράστη.

«Τόσα χρόνια μόνο ξύλο έβλεπα. Με κλείδωνε στην ντουλάπα χωρίς νερό και φαγητό», είπε το παιδί. «Ήταν κακό αυτό που έκανα, όμως αισθάνομαι ανακούφιση. Δε φοβάμαι πλέον εγώ κι η οικογένειά μου», υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτρια ανηλίκων, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κατέληξαν σε μία απόφαση – «σταθμό» για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος, Δημήτρης Μπόλης, «είναι σπανιότατο για τα δικαστικά χρονικά της χώρας, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως να αφήνεται ελεύθερος μετά την ανάκριση. Το γεγονός ότι από κοινού ανακριτής και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση αυτή, σημαίνει ότι τέθηκαν υπόψη τους γεγονότα τα οποία ήταν τόσο σημαντικά, ώστε ακόμα και αυτή τη βαρύτητα της πράξεως της ανθρωποκτονίας, να υποχωρήσει».

Όπως σημειώνεται, η απόφαση των δικαστικών λειτουργών υποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ίχνος αμφιβολίας για τα όσα κατέθεσε σχετικά με την κακοποίησή του ο 16χρονος, καθώς και για την προσωπικότητά του. Ανακρίτρια και εισαγγελέας αξιολόγησαν, επιπλέον, ότι ο ανήλικος δεν είναι ύποπτος φυγής αλλά ούτε και ικανός να διαπράξει, στο μέλλον, κάποιο άλλο έγκλημα.

Τα κοινά της υπόθεσης με την πατροκτονία του 1998

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η υπόθεση του 16χρονου παιδιού από τα Καλύβια δεν είναι μοναδική. Το 1998, 18χρονος άρχισε να χτυπά με σφυρί τον πατέρα του στο κεφάλι, σε κατάσταση αμόκ. Ο πατέρας κακοποιούσε συστηματικά τη μητέρα του νεαρού.

Όπως περιέγραψε ο δικηγόρος του -τότε- 18χρονου, Κωνσταντίνος Καπελλάκης, «ήταν μία υπόθεση που είχε συνταράξει το πανελλήνιο τότε. Ήταν πρωτοφανής η περίπτωση αυτή αλλά και η αντιμετώπιση η οποία έγινε από το δικαστήριο, η οποία χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη ευαισθησία και μία τάση προφύλαξης της ανηλικότητας. (…) Τότε υπήρξε προσωρινή κράτηση του ανηλίκου η οποία διήρκεσε για λίγους μήνες και μετά από αίτησή μας ήρθη η προσωρινή κράτηση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».

Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο υποθέσεων, που συνέβησαν με διαφορά 25 χρόνων, είναι πολλές. Ο δικηγόρος του 18χρονου από το 1998, τόνισε στην ΕΡΤ ότι, «δε νοούταν τότε να υπάρξει μία αθώωση για μία τέτοια πράξη. Είναι υποθέσεις οι οποίες συγκλονίζουν γιατί αφορούν σοβαρότατες πράξεις μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας, κάτι το οποίο δείχνει ότι και στην εποχή μας η οικογένεια περνά μία σοβαρή κρίση».

Όσον αφορά στον ανήλικο των Καλυβίων, έχει οριστεί επιμελητής ανηλίκων επιφορτισμένος να συζητά μαζί του. Στο πλευρό του παιδιού στέκονται οι συμμαθητές του αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου του.

Καλύβιαανήλικοςειδήσεις τώραπατροκτόνοςαπολογία