Ελλάδα|29.03.2019 09:02

Δήμος Αθηναίων: «Πράσινο» για 1.060 µόνιµες προσλήψεις

Άρης Χατζηγεωργίου

Το Δηµοτικό Συµβούλιο έλαβε χθες τη σχετική απόφαση θέτοντας σε εφαρµογή το σύστηµα πολυετούς προγραµµατισµού που αποφάσισε και νοµοθέτησε η κυβέρνηση διά του υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο νόµος 4590/2019 προβλέπει ότι εκτός από τον ετήσιο προγραµµατισµό προσλήψεων, κάθε φορέας του ∆ηµοσίου οφείλει να καταρτίζει και έναν πολυετή προγραµµατισµό. Με τον τρόπο αυτόν, µπορεί το ΑΣΕΠ να ρυθµίζει καλύτερα τις προκηρύξεις ώστε να µη βγαίνουν πολλές και συγκεντρώνονται κάθε φορά τόνοι δικαιολογητικών αλλά να βγαίνει µία κάθε χρόνο ή και κάθε δύο χρόνια.

Αιτήµατα

Προκειµένου να ληφθεί απόφαση, εισηγήθηκε αρχικά ο γενικός γραµµατέας Λευτέρης Καστανάκης να υποβληθεί αίτηµα για 883 θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 342 αφορούν την καθαριότητα. Εκ µέρους των εργαζοµένων στην καθαριότητα µίλησε ο γραµµατέας του σωµατείου ΕΕ∆Α Γ. Καλλίνικος, τονίζοντας ότι οι πραγµατικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, καθώς εκτός των 74 που φεύγουν λόγω ορίου ηλικίας, υπάρχουν ακόµη 300 που θεµελιώνουν δικαίωµα σύνταξης, 240 που είναι εργαζόµενοι αλλά µε περιορισµούς λόγω υγείας.

Πρόσθεσε ότι αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες καθώς θα λειτουργήσει Σταθµός Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων, ενώ η αύξηση του τουριστικού ρεύµατος πολλαπλασιάζει τις βάρδιες καθαρισµού στο κέντρο από δύο σε επτά ηµερησίως. Ειδικά για την καθαριότητα, ο αρµόδιος αντιδήµαρχος Γ. Μπρούλιας ανέφερε πως το προσωπικό είναι σήµερα 2.200 άτοµα έναντι 3.000 το 2011 και µε µεγάλα ποσοστά ανθρώπων µη δυνάµενων να κάνουν βαριές εργασίες, ενώ ο πρώην αρµόδιος Ανδρέας Βαρελάς τόνισε ότι το 2022 αναµένονται 10 εκατοµµύρια τουρίστες στην Αθήνα έναντι µόλις 2,6 εκατοµµυρίων το 2012.

προσλήψειςδήμος Αθηναίων