Ελλάδα|29.12.2023 12:38

Θεσσαλονίκη: Βαρύτατες διώξεις στον 44χρονο μαχαιροβγάλτη που σκότωσε τον αστυνομικό

Newsroom

Ποινική δίωξη για για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα άσκησε η εισαγγελέας στον 44χρονο Νορβηγό που μαχαίρωσε και σκότωσε τον 32χρονο αστυνομικό σε μπυραρία στη Θεσσαλονίκη, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Βαρύτατες διώξεις

Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα (η δεύτερη για τον τραυματισμό του κουμπάρου και επιστήθιου φίλου του θανόντος), ενώ τα πλημμελήματα συνδέονται με την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και αφορούν το μαχαίρι παλάμης, με το οποίο τέλεσε το έγκλημα.

Ο 44χρονος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον 4ο τακτική ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήρε προθεσμία για αύριο, στις 12 το μεσημέρι, και παραμένει υπό κράτηση.

Ο 44χρονος, ο οποίος εδώ και περίπου εννέα χρόνια έμενε στην Ελλάδα και ήταν γνωστός πελάτης στο κατάστημα αλλά και στη γειτονιά, έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης λίγο πριν τις 10:00 σήμερα συνοδευόμενος από άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, φορώντας μάλιστα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ο 44χρονος εκτός από το αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορούσε μάσκα και είχε σκυμμένο το κεφάλι κατά την είσοδο του στο Δικαστικό Μέγαρο, όπως μεταδίδει το grtimes.gr.

Τι υποστηρίζει ο δράστης μέσω του δικηγόρου του

Νωρίτερα, ο δικηγόρος του Θοδωρής Καραγιάννης μιλώντας στο Action24 είπε ότι δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι υπήρξε ανθρωποκτονία, ωστόσο υποστηρίζει ότι πρέπει να διερευνηθούν οι ακριβείς συνθήκες.

Μάλιστα όπως είπε, ο Νορβηγός λόγω της κατάστασής του, ενημερώθηκε αργά το απόγευμα από τον ίδιο για το τι συνέβη το μοιραίο ξημέρωμα της Πέμπτης (28/12). «Βασική θέση του εντολέα μου είναι ότι δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει και μάλιστα ενημερώθηκε από μένα στις 18.30 για την κατάληξη που είχε το θύμα. Η βασική θέση που έχει είναι ότι δεν αμφισβητείται το γεγονός. Υπήρξε ανθρωποκτονία.

Αυτό που αμφισβητείται και είναι προς διερεύνηση είναι ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, ενώ προς διερεύνηση είναι και η κατάσταση που ήταν, από πλευρά μέθης, η ψυχική υγεία και οι ακριβείς συνθήκες που προήλθε στο μοιραίο χτύπημα», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης στο ίδιο μέσο.

Ο δικηγόρος του συμπλήρωσε, ότι, ο Νορβηγός ισχυρίζεται ότι: «Ήταν μια συμπλοκή στην οποία εκείνη τη στιγμή -την ώρα που επιτέθηκε- δεχόταν γροθιές».

«Προσπαθούσα να προστατέψω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με το Voria.gr, στις εξηγήσεις που έδωσε, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δε θυμόταν τι ακριβώς έγινε και οδηγήθηκε στο αιματηρό περιστατικό στο μπαρ. Λόγω της κατάστασης της ψυχικής του υγείας και της κατανάλωσης αλκοόλ, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συνέβη παρότι σημείωσε πως, «προσπαθούσα να προστατέψω τον εαυτό μου».

Ο δικηγόρος του, Θοδωρής Καραγιάννης, που συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον πελάτη του, υποστήριξε ότι, «ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, δε γνώριζε καν τον θάνατο του θύματος μέχρι που ενημερώθηκε για την κατηγορία σήμερα το απόγευμα, όλα έγιναν στο πλαίσιο ενός καβγά όπου μάλιστα το θύμα του επιτέθηκε».

Όσα έχουν γίνει γνωστά για τη δικογραφία

Η έκθεση του ιατροδικαστή Θεσσαλονίκης, όπου έχει καταγραφεί το θανατηφόρο τραύμα στον λαιμό του θύματος, περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και μαρτυρίες για τα όσα προηγήθηκαν της συμπλοκής με τον τραυματισμό του 32χρονου κουμπάρου του αστυνομικού να έπαιξε μοιραίο ρόλο στην επέμβαση του τελευταίου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και μαρτυρίες αναφορικά με την συμπεριφορά του 44χρονου το προηγούμενο διάστημα, στην περιοχή.

Πώς έγιναν όλα

Στο μαγαζί, που βρίσκεται δίπλα από τα ΜΑΤ στην οδό Κατσιμίδη, ο 32χρονος αστυνομικός καθόταν για ποτό με τον 30χρονο κουμπάρο του.

Κάποια στιγμή, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο 44χρονος Νορβηγός τραυμάτισε στο πόδι τον φίλο του αστυνομικού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαφειρίου για το OPEN. Εκεί, επενέβη ο 32χρονος και προσπάθησε να τον αποτρέψει.

Τότε, ο 44χρονος τον χτύπησε με το μαχαίρι στον λαιμό και ο 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο μπαρ, στις 4:30 τα ξημερώματα. Οι αστυνομικοί δίπλα άκουσαν τη φασαρία, μετέβησαν στο σημείο, είδαν τον νεκρό συνάδελφό τους και βοήθησαν τον 30χρονο που είχε τραυματιστεί.

Ο 30χρονος τραυματίας νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Ιπποκράτειο και ένα από τα δύο τραύματα από το μαχαίρι του δράστη ήταν κοντά στη μηριαία αρτηρία.

ανθρωποκτονίαειδήσεις τώραΔιώξηαστυνομικόςΘεσσαλονίκη