Ελλάδα|29.03.2019 17:50

Κρήτη: Κλειστοί δρόμοι - κατολισθήσεις - απαγορευτικό απόπλου (vids)

Newsroom

Προβλήματα στις αεροπορικές αλλά και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, από και προς την Κρήτη, έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν εκεί από το βράδυ της Πέμπτης.

Δύο πτήσεις από την Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, τελικά, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν και επέστρεψαν στην Αθήνα. Λόγω των ανέμων δεν πραγματοποιήθηκε και η πρωινή πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το αεροδρόμιο Χανίων.

Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει το νησί, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τους ανέμους.

Όπως ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια Κρήτης, λόγω συνεχόμενων κατολισθήσεων οι δρόμοι Αλικιανός - Πρασές - Σέμπρωνα (τμήμα Χλιαρό - Σέμπρωνα), όπως και ο δρόμος Φουρνές - Λάκκοι - Ομαλός θα είναι κλειστοί στην κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας.

Στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρίσκονται ήδη τα συνεργεία και μηχανήματα της Π.Ε. Χανίων, που καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε την κατάρρευση του αυτοσχέδιου γεφυρώματος-περάσματος στον Κερίτη.

Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας, αφού στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Έτσι, δεν πραγματοποιήθηκε ο απόπλους πλοίων, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Αιγαίο από και προς την Κρήτη, με εντάσεις έως και 10 μποφόρ. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 10:00, οι ισχυρότερες ριπές καταγράφονταν στο Σέμπρωνα Χανίων (145 χλμ/ώρα).

Τα κύματα «χτύπησαν» και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με τις Αρχές να συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν την διάβαση σε τμήματα της χερσαίας ζώνης.

Ισχυρές βροχοπτώσεις με τη συνοδεία ισχυρών ανέμων που πνέουν μέχρι και 9 μποφόρ πλήττουν και το Ρέθυμνο - κυρίως στις ορεινές περιοχές των δήμων Αμαρίου Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου. Προβλήματα όμοια τις περιόδου της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου 2019 με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που ακολούθησαν δεν υπάρχουν όμως η Πολιτική Προστασία και ο περιφερειακός Μηχανισμός της παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Κλειστός είναι ο δρόμο από το χωριό Κράσι προς το Οροπέδιο Λασιθίου, έξω από το Μοναστήρι της Παναγίας Κεράς στο χωριό Κριτσά στο Λασίθι, εξαιτίας κατολίσθησης.

Σε κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των δήμων, ενώ το υπνωτήριο αστέγων του δήμου Χανίων θα παραμείνει ανοικτό όλο το 24ωρο.

Δυστυχώς, λοιπόν, επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά στοιχεία και οι προειδοποιήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ότι το νησί της Κρήτης θα βρεθεί για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Ήδη από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής οι σταθμοί του ΕΑΑ/meteo καταγράφουν πολύ μεγάλα ύψη βροχόπτωσης, ιδιαίτερα στο νομό Χανίων. Στο Ασκύφου Χανίων το πρωί η ημερήσια βροχόπτωση είχε φθάσει τα 227 χιλιοστά, στο Σέμπρωνα Χανίων τα 159 και στην Ασή Γωνιά Χανίων τα 125 χιλιοστά.

Το ΕΑΑ/meteo προειδοποιεί ότι τις επόμενες ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν και στα ανατολικά τμήματα του νησιού.

κακοκαιρίαΘυελλώδεις άνεμοιΚρήτη