Ελλάδα|06.11.2018 10:48

Θεσσαλονίκη: Λουκέτο σε σχολείο λόγω προβλήματος στατικότητας

Τίμος Φακαλής

Λουκέτο βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε δημοτικό σχολείο λόγω προβλημάτων στατικότητας όπως προέκυψε  από τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο που “τρέχει” ο δήμος στα σχολικά κτίρια της πόλης. Πρόκειται  για το 54ο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην οδό Ολυμπιάδος και στο οποίο φοιτούν 85 μαθητές. Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων οι μικροί μαθητές θα μετακομίσουν σε άλλο σχολείο και ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης επεξεργάζεται τα πιθανά σενάρια μετεγκατάστασης.  Αναστατωμένα βρίσκονται τα  μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου τα οποία αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες μέρες με εκπροσώπους της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρεμβάσεις χρήζουν και άλλα δύο σχολεία όπως προέκυψε από τον προσεισμικό έλεγχο του δήμου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ελέγξει περίπου 100 σχολεία στο πλαίσιο της Α΄ φάσης του προσεισμικού μακροσκοπικού ελέγχου ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και δευτεροβάθμιος έλεγχος.  

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών για το 54ο δημοτικό σχολείο «το συγκεκριμένο κτίριο παρουσιάζει διαφορική καθίζηση και προτείνεται ο έλεγχός του σε ανώτερο βαθμό». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου, η οποία θα περιλαμβάνει στατική και γεωτεχνική όπως και αρχιτεκτονική αλλά και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.

«Διαπιστώθηκαν προβληματικά σημεία σε σχέση με τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο σχολείο πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προέκυψαν», είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. 

Σοβαρά προβλήματα εντοπίστηκαν και σε ένα σχολείο το οποίο δεν λειτουργεί και προσπαθεί να εντάξει ο δήμος στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση τόσο ως προς τη μελέτη και ως προς την κατασκευή. Το δεύτερο είναι το σχολείο της Παπάφη -γυμνάσιο και λύκειο- όπου υπάρχει ένα προστέγασμα το οποίο πρέπει να καθαιρεθεί.

Σχετικά με το 54ο δημοτικό σχολείο ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει δύο σενάρια για την μετεγκατάσταση μαθητών. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των μαθητών στο 51ο δημοτικό σχολείο, επί της οδού Κασσάνδρου 52, ενώ η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μετακίνησή τους στο σχολικό συγκρότημα της οδού Αγίου Δημητρίου 125.


σχολείοΘεσσαλονίκη