Ελλάδα|13.01.2024 06:55

«Για να την υιοθετήσουμε κάναμε 6 χρόνια»: Γραφειοκρατία εγκλωβίζει εκατοντάδες παιδιά σε ιδρύματα

Newsroom

Εκατοντάδες παιδιά παραμένουν «εγκλωβισμένα» στα ιδρύματα, λόγω της δαιδαλώδης γραφειοκρατίας που πλαισιώνει τις υιοθεσίες, αλλά και των νωχελικών ρυθμών της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

«Από την αίτηση για να ενταχθούμε στα πλαίσια της αναδοχής μέχρι και τους ελέγχους που έπρεπε να γίνουν πέρασε μία διετία και από την ημέρα που ήρθε το παιδί στο σπίτι μέχρι την ημέρα που υιοθετήθηκε πέρασαν έξι χρόνια», επισημαίνει, μιλώντας στο OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη η Μαριάννα, η οποία μαζί με τον σύζυγο έχει υιοθετήσει ένα παιδί και βρίσκεται στη διαδικασία για να υιοθετήσει και ένα δεύτερο παιδί με ειδικές ανάγκες

«Δεν είχε να κάνει με εμάς, ούτε με τον έλεγχο που είχε γίνει.  Είχε να κάνει με μία γραφειοκρατική διαδικασία, με μία νωχέλεια... Αισθανθήκαμε πολλές φορές ότι ήμασταν όμηροι του συστήματος αυτού», συμπληρώνει.

Τουλάχιστον 1,5 χρόνος για τη δικαστική απόφαση 

Η έρευνα που πραγματοποιείται στους υποψήφιους γονείς από τα ιδρύματα  διαρκεί 6 μήνες με 1- 1,5 χρόνο. Στη συνέχεια η υιοθεσία θα πρέπει να επικυρωθεί από το δικαστήριο, με τους ως γνωστών αργούς ρυθμούς της ελληνικής δικαιοσύνης να παρατείνουν τη διαδικασία και την αγωνία των υποψηφίων. 

«Η διαδικασία από τη στιγμή που θα εισαχθεί στο δικαστήριο και μετά θα είναι περίπου 1,5-2 χρόνια . Οι δομές ελληνικής πολιτείας και υπέρμετρη καθυστέρηση της ελληνικής δικαιοσύνης επιμηκύνουν υπέρμετρα την διαδικασία της υιοθεσίας», τονίζει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς. «Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία υιοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μισός», συμπληρώνει.

1.265 παιδιά στα ιδρύματα 

Πόσα είναι όμως σήμερα τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα στην Ελλάδα σήμερα; Όπως λέει η γενική γραμματέας δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής, Μαρίνα Στέφου αυτή τη στιγμή 1265 παιδιά μέχρι 18 ετών βρίσκονται στα ιδρύματα. «Τα 477 με ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης προς αναδοχή και 110 για υιοθεσία».  

«Ένα ζευγάρι που δεν έχει αποκτήσει παιδιά συνήθως ζητάει βρέφος τυπικής ανάπτυξης, υγειές  και εκεί είναι η καθυστέρηση και το πρόβλημα», επισημαίνει.

υιοθεσίεςειδήσεις τώραγραφειοκρατίαπαιδιά