Ελλάδα|18.01.2024 07:06

Greek Mafia: Το «μυστήριο» με την ανύπαρκτη ασφάλεια του Ζαμπούνη και οι συλλήψεις που ίσως «ξεκλειδώσουν» απαντήσεις

Ευλαμπία Ρέβη

Ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν την Τετάρτη από την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενοι για τουλάχιστον δύο εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου στην Greek Mafia.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο ένας εκ των δύο ήταν στο κάδρο των ερευνών τον τελευταίο περίπου μήνα, ενώ τα ονόματά τους εμπλέκονται στα συμβόλαια θανάτου του Γιάννη Σκαφτούρου τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας και του Βασίλη Ρουμπέτη και του κουνιάδου του τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό.

Και οι δύο φέρονται να είναι οι φυσικοί και όχι οι ηθικοί αυτουργοί της εκτέλεσης των συμβολαίων θανάτων, ενώ συνελήφθησαν σε συντονισμένες επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και έγιναν έρευνες και στα σπίτια τους.

Η ίδια ομάδα φέρεται να είναι πίσω και από την απόπειρα δολοφονίας του ομογενούς Μαυρόπουλου τον Ιούλιο του 2023 στην Πιερία και εξετάζεται εάν οι ίδιοι εμπλέκονται και στην πρόσφατη εκτέλεση του Βαγγέλη Ζαμπούνη πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής στον Νέο Κόσμο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται τουλάχιστον 5 ονοματεπώνυμα, ανάμεσά τους και ενός έγκλειστου στις φυλακές, με τις υποθέσεις να φέρονται ότι σχετίζονται με το λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς οι οποίοι αναφέρονται στη δικογραφία ενδέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Πάνω από 30 εκτελέσεις τα τελευταία χρόνια - Ελάχιστες οι συλλήψεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μακρά λίστα του κύκλου αίματος που έχει ανοίξει στον χώρο της Greek Mafia από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 30 συμβόλαια θανάτου με τις συλλήψεις να είναι ελάχιστες, αφού στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ανθρωποκτονίες αυτού του τύπου παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Οι σχέσεις του υποκόσμου, όπως σχολιάζουν, αστυνομικοί με πείρα και γνώσεις στα κυκλώματα της νύχτας διαταράχθηκαν με την εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα τον Μάιο του 2017 έξω από το σχολείο του παιδιού του στα Γλυκά Νερά.

Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο ουδέποτε είχε ξανασυμβεί στον κόσμο της νύχτας: η εκτέλεση ενός πατέρα μπροστά στον γιο του. Γι' αυτό και πολλοί λένε ότι έκτοτε χάθηκε η λεγόμενη μπέσα στην Greek Mafia.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» του 2018

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι ο Βασίλης Στεφανάκος, που είχε χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ ως «ο νονός των νονών», τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εκτελέστηκε ο Γιώργος Λίτσας στους Αγίους Αναργύρους, τον Μάιο δολοφονήθηκε ο πρώην ΕΚΑΜίτης, Σπύρος Παπαχρήστου, και τον Ιούνιο έχασε τη ζωή του ο Μανώλης Καραγιάννης, γνωστός και ως... το αντίπαλο δέος του Στεφανάκου.

Την ίδια χρονιά σημειώθηκε για πρώτη φορά και εν ψυχρώ εκτέλεση γυναίκας. Πρόκειται για την 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν γνωστή ως «bella mafia» (Σεπτέμβριος 2018) και είχε σχέσεις με τον Βαγγέλη Ζαμπούνη. Η απόπειρα δολοφονίας του τελευταίου στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά έκλεισε το έτος του... μεγάλου ξεκαθαρίσματος, όπως αποκαλούν οι αστυνομικοί τη χρονιά του 2018.

Τότε, οι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του, αλλά το Καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν έπαθε εμπλοκή και τότε σώθηκε, χάρη και στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Ο κύκλος αίματος σε επίπεδο «κορυφών» συνεχίστηκε και το 2019. Τον Οκτώβριο του 2019, εκτελέστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ο Δημήτρης Μάλαμας, ενώ είχε σταματήσει σε φανάρι επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι.

Τον Μάιο του ίδιου έτους ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» και κατά κόσμον Παναγής Σιτοκωσταντίνου έπεσε νεκρός στα Ταμπούρια και τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησε η εκτέλεση του Δημήτρη Καπετανάκη ή αλλιώς «Καπέ».

Όλα τα ανωτέρω είναι μερικά από τα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν, αλλά οι δράστες -φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί- δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, όπως ήδη έγραφε το ethnos.gr από τότε.

Οι δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας με τους εκτελεστές του 55χρονου να του αφαιρούν τη ζωή με 15 σφαίρες από Καλάσνικοφ.

Τον πέτυχαν επάνω σε οικογενειακό γλέντι για το Πάσχα και από τα πυρά είχε τραυματιστεί ελαφρά και η 22χρονη κόρη του, αλλά κι ο 45χρονος συμπέθερός του.

Αστυνομικές πηγές έλεγαν, τότε, ότι ενώ ο ίδιος φερόταν να είχε αποσυρθεί και να κρυβόταν «χαλάρωσε», όπως συμβαίνει σε όλους τους νονούς κάποια στιγμή και εκεί την «πατάνε» θανάσιμα.

Η δολοφονία του 38χρονου Βασίλη Ρουμπέτη έγινε τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό. Οι δράστες που επέβαιναν σε ένα μαύρο τζιπ πυροβόλησαν και σκότωσαν πρώτα τον αδελφό της συζύγου του Ρουμπέτη, Διονύση Μουζακίτη.

Ο 38χρονος Ρουμπέτης είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία και εκκρεμούσε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος άνδρα το 2011 στην Ηλεία.

Ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοντά στον Βασίλη Στεφανάκο και στον Γιάννη Σκαφτούρο και φέρεται να είχε αναπτύξει πλούσια παράνομη δράση τόσο στη διακίνηση καυσίμων όσο και τσιγάρων.

Το «μυστήριο» με την ανύπαρκτη ασφάλεια του Ζαμπούνη

Αν και περισσότερες πληροφορίες θα αντληθούν σήμερα στις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ένα κομμάτι που παραμένει ακόμα «γρίφος» για τις Αρχές είναι το γεγονός ότι το τελευταίο θύμα στον κύκλο αίματος της Greef Mafia, ο Βαγγέλης Ζαμπούνης, ήταν «αφύλαχτος».

Μετά και την απόπειρα δολοφονίας του το 2018 στον Πειραιά, στους κύκλους της νύχτας και φυσικά και της Αστυνομίας είχε σχεδόν μετατραπεί σε... ανέκδοτο ο τρόπος με τον οποίο φυλαγόταν.

Οι έχοντες γνώση λένε ότι σε ραντεβού που έδωσε λίγους μήνες μετά την ενέδρα θανάτου σε βάρος του στα Νότια Προάστια πρώτα έφτασε ένας ολόκληρος «στρατός» δικών του αποτελούμενος και από μηχανές και από αυτοκίνητα, που έλεγξαν τον χώρο και τη γύρω περιοχή και μετά δόθηκε το σήμα για την άφιξή του, η οποία επίσης άφησε εντυπώσεις για τα πολυάριθμα μέλη της συνοδείας του.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ποτέ δεν κυκλοφορούσε μόνος και, μάλιστα, διατηρούσε πολυπληθή συνοδεία και αυστηρά μέτρα και το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Γι' αυτό και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι -όπως έχει καταγράψει και το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας- κατά την ενέδρα θανάτου σε βάρος του στον Νέο Κόσμο ο Βαγγέλης Ζαμπούνης ήταν μόνος και δεν φαινόταν μάλιστα διόλου αγχωμένος ή προβληματισμένος.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. μετά και την εκτέλεση Ζαμπούνη «άνοιξαν» τα στόματα στη νύχτα και έτσι οδηγηθήκαμε στις δύο συλλήψεις της Τετάρτης.

συλλήψειςΕΛΑΣειδήσεις τώραδολοφονίες