Ελλάδα|19.01.2024 06:59

Greek Mafia: Πώς «έλυσε» τα συμβόλαια θανάτου Σκαφτούρου - Ρουμπέτη η ΕΛΑΣ

Ευλαμπία Ρέβη

Η κίνηση του Γιάννη Σκαφτούρου να εμπλακεί στο λαθρεμπόριο τσιγάρων φαίνεται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να είναι ο λόγος πίσω από το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του ιδίου που εκτελέστηκε το Πάσχα του 2022 στο πατρικό του σπίτι στα Σκούρτα Βοιωτίας. Έναν και πλέον αργότερα, τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό, ακολούθησε για την ίδια αιτία η εκτέλεση του Βασίλη Ρουμπέτη, που φέρεται να είχε πάρει τα ηνία στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων μετά την απώλεια Σκαφτούρου, ενώ στην ίδια ενέδρα σκοτώθηκε και ο γαμπρός του, Διονύσης Μουζακίτης.

Πίσω από τα δύο συμβόλαια θανάτου βρίσκεται ένα πανίσχυρο δίκτυο λαθρεμπορίας καπνού με έδρα την Βόρεια Ελλάδα και στελέχη του ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μάλιστα, παρόλο που το κύκλωμα έχει ηγετική ομάδα τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, ο «εγκέφαλός» του -με βάση αστυνομικές πηγές- βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ παρόλο που συνελήφθησαν οι δύο εκτελεστές, το ονοματεπώνυμο του ηθικού αυτουργού που διέταξε τα δύο συμβόλαια θανάτου παραμένει γρίφος για τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Το δαχτυλικό αποτύπωμα που έκανε την αρχή...

Η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των δύο εκτελέσεων έγινε όταν μετά την δολοφονία Σκαφτούρου, τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών είχαν στην διάθεσή τους ένα δακτυλικό αποτύπωμα και ένα δείγμα DNA. Το δαχτυλικό αποτύπωμα βρέθηκε στη μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες στην ενέδρα σε βάρος του Σκαφτούρου και ειδικότερα στην επιφάνεια της μπαταρίας της σε τρία διαφορετικά σημεία. Όταν έγινε η ανάλυσή του στα εγκληματολογικά εργαστήρια, βρέθηκε ότι ανήκε στον 39χρονο συλληφθέντα, με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που είναι σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών και εκβιασμών.

Το δείγμα DNA, ωστόσο, παρέμενε αταυτοποίητο. Παράλληλα, από την έρευνα της Ασφάλειας προέκυψε ότι, την 02:10΄ ώρα της 27-4-2023, δηλαδή έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Σκαφτούρου, άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν και ενεργοποίησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε όχημα που χρησιμοποιούσε ο 39χρονος, το οποίο ήταν σταθμευμένο στο σπίτι του επί της Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Η πράξη αυτή θεωρείται από τις Αρχές ως κίνηση αντιποίνων για την εκτέλεση Σκαφτούρου από την ομάδα του Ρουμπέτη, καθώς στο κινητό τηλέφωνο του πρώτου βρέθηκε αποθηκευμένη φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ένας 41χρονος ομογενής από το Ουζμπεκιστάν, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στην δικογραφία. Ο 41χρονος που έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται από την Αστυνομία φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό και θεωρείται στενός συνεργάτης του 39χρονου συλληφθέντα, αφού έχουν κατά το παρελθόν κατηγορηθεί από κοινού για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών.

Αυτοκίνητο που εντόπισε πολίτης κομβικό στοιχείο στην εξιχνίαση

Τα κομμάτια του παζλ άρχισαν σιγά – σιγά να συνδέονται, όταν χάρη στην παρατηρητικότητα ενός πολίτη βρέθηκε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο που φαίνεται ότι συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανθρωποκτονία σε βάρος των Ρουμπέτη και Μουζακίτη. Ειδικότερα, μεσημβρινές ώρες της 17ης Μαΐου 2023, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Αττικής μετά από τηλεφώνημα έλεγξαν ύποπτο όχημα που ήταν σταθμευμένο στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Ηρώων Πολυτεχνείου στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Όπως προέκυψε στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε παραποιηθεί ο αριθμός πλαισίου και κατά την έρευνα στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου, που περιείχε μείγμα βενζίνης και πετρελαίου, ένα μπουκάλι 1,5 λίτρου χωρίς περιεχόμενο και στην πόρτα του οδηγού μία κουκούλα τύπου «full face» και ένα ζευγάρι μαύρα γάντια.

Όλα τα πειστήρια στάλθηκαν στα αρμόδια τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και σε ένα από τα μπουκάλια βρέθηκε DNA ο οποίος ταυτοποιήθηκε με τον γενετικό τύπο ενός 41χρονου ομογενούς από τη Γεωργία, καθώς και τμήμα αποτυπώματος το οποίο ταυτοποιήθηκε με έναν 34χρονο ομογενή από τη Ρωσία. Και οι δύο συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ ο πρώτος φέρεται να είναι -όπως προέκυψε από την προανάκριση- ο συνεπιβάτης και φυσικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Θ. Μαυρόπουλου τον Ιούλιο του 2023 στην Πιερία.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., από την έρευνα για την υπόθεση Μαυρόπουλου δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση με την οικογένεια Σκαφτούρου ούτε με τα λαθραία καπνικά προϊόντα. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένη η σχέση του με μέλη της εγκληματικής ομάδας, αφού σύμφωνα με την προανάκριση ο 39χρονος συλληφθείς, ο 41χρονος που διέφυγε στο εξωτερικό και το θύμα αποτελούσαν μέλη εγκληματικής ομάδας που ειδικεύονταν σε εκβιασμούς, ληστείες και πιθανόν είχαν σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους.

Η απρόσμενη ανακάλυψη από το «άνοιγμα» των 2 κινητών τηλεφώνων

Μέχρι αυτό το σημείο όλες οι υποθέσεις δουλεύονταν ξεχωριστά από τρεις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που εν τέλει συνεργάστηκαν μεταξύ τους: το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Όταν, όμως, το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων ανέλυσε τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα τα οποία είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητο στον Ασπρόπυργο, δύο και πλέον εβδομάδες πριν την εκτέλεση Ρουμπέτη – Μουζακίτη, οι αστυνομικοί είδαν ότι και οι τρεις υποθέσεις συνδέονται.

Όπως προέκυψε τα δύο κινητά τηλέφωνα είχαν αγοραστεί από την Ουκρανία και σχεδόν αμέσως ενεργοποιήθηκαν στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, το πρώτο στίγμα τους καταγράφηκε στις 3 Απριλίου στην Οδησσό της Ουκρανίας και λίγες ημέρες αργότερα φάνηκε να είναι ενεργοποιημένα στην Αττική. Από την ανάλυση, δε, προέκυψε ότι εξέπεμπαν από το σπίτι του 39χρονου συλληφθέντα και του 41χρονου που φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Τα στοιχεία έδειξαν ότι λίγες ημέρες πριν από την εκτέλεση των Ρουμπέτη – Μουζακίτη είχαν βρεθεί έξω από το σπίτι του Ρουμπέτη (εκεί όπου εκτελέστηκε), από το πατρικό του, την οικία της πρώην συζύγου του, το βενζινάδικο που διατηρούσε επί της οδού Πειραιώς και το Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σημειώνεται ότι τα κινητά αυτά εντοπίστηκαν μεν στις 17 Μαΐου 2023, αλλά αναλύθηκαν αργότερα, ενώ η εκτέλεση των Ρουμπέτη – Μουζακίτη πραγματοποιήθηκε στις 07 Ιουνίου 2023.

Αναμένονται νέες εξιχνιάσεις

Μέχρι τώρα, συνολικά έχουν συλληφθεί τρία άτομα, ενώ στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται άλλα 10 ονόματα. Ανάμεσά τους και δύο έγκλειστοι, ένας σε ελληνικές φυλακές και ένας σε κατάστημα κράτησης στο Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς για τις υποθέσεις αυτές αναμένονται να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης, ενώ δεν αποκλείουν το προσεχές διάστημα να υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις ως προς εμπλοκή της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα συμβόλαια θανάτου.

Αναφορικά, τέλος, με την εκτέλεση Ζαμπούνη που αποτελεί την 34η δολοφονία της Greek Mafia από το 2017 μέχρι σήμερα οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι αυτή η υπόθεση «για την ώρα δουλεύεται ανεξάρτητα, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνδυαστικά στοιχεία με το λαθρεμπόριο τσιγάρων, καθώς παρά τις ανακοινώσεις η έρευνα για τη "Μαφία του Βορρά" είναι σε πλήρη εξέλιξη».

Ελληνική Αστυνομίαδολοφονίαειδήσεις τώραδολοφονίεςσυμβόλαιο θανάτου