Ελλάδα|24.01.2024 07:16

Θεσσαλία: Στους δρόμους οι πλημμυροπαθείς για μέτρα - Τα άλυτα προβλήματα και η ανησυχία για το ρεύμα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για ανακοινώσεις που έχουν μείνει στα λόγια από την πλευρά της Πολιτείας, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και για τον κίνδυνο να μείνουν πολλοί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, κάνει λόγο στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης αυτοδιαψεύδεται, όταν λέει ότι στηρίζονται οι πλημμυροπαθείς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, αφού σε δική του ανακοίνωση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν έχει ακόμα ψηφιστεί καμία σχετική τροπολογία και δεν έχει προχωρήσει καμία ευνοϊκή ρύθμιση. Όταν θα προχωρήσει το ζήτημα και θα έχουμε κάτι επίσημο στα χαρτιά, θα μπορούμε να είμαστε περισσότερο σίγουροι. Δεν μπορούμε τόσο καιρό να στηριζόμαστε στα λόγια ότι θα μας στηρίξουν ουσιαστικά και ότι δε θα μας κοπεί το ρεύμα».

Κατά τον ίδιο, η μαζική κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας στις 24 Ιανουαρίου, όταν τρακτέρ θα βγουν σε κεντρικούς δρόμους και των τεσσάρων νομών, έχει ως ένα από τα κύρια αιτήματα την ουσιαστική στήριξη των πλημμυροπαθών.

«Βγαίνουμε στους δρόμους, για να διεκδικήσουμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις και αυτό θα ζητήσουμε», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τζέλλας.

«Μένουμε σε σπίτια με υγρασία και είμαστε χωρίς αγροτικά μηχανήματα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, συνέπεια του ότι δεν έχουν προχωρήσει ακόμα τα μέτρα στήριξης, είναι πολλές οικογένειες πλημμυροπαθών να αναγκάζονται να μένουν ακόμα σε σπίτια με υγρασία και άλλες να φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Επίσης, ο ίδιος τονίζει ότι οι πλημμυροπαθείς αγρότες έχουν σοβαρές διαφωνίες με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, αφού, μεταξύ άλλων, δε διασφαλίζουν καν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους και κατά συνέπεια την οικονομική επιβίωση των οικογενειών τους.

«Δεν έχουμε πάρει τα 4.000 ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ούτε τα 6.600 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών στις οικοσκευές και για την αποκατάσταση των καταστροφών στα σπίτια μας. Δε μας έχουν πει, πότε θα πάρουμε τα χρήματα και πόσα θα είναι αυτά συνολικά. Οι κατ' επάγγελμα αγρότες για τις κατεστραμμένες επιχειρήσεις τους θα πάρουν ποσά, τα οποία θα καλύπτουν έως το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Για όσους έχουν τον αγροτικό τομέα ως δευτερεύουσα επαγγελματική απασχόληση, το ποσό πέφτει στο 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Πώς είναι δυνατό να είναι βιώσιμες αυτές οι επιχειρήσεις; Έχουμε χάσει από τις πλημμύρες όλα τα αγροτικά μας μηχανήματα. Πώς θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας, όταν έρθει η ώρα και πώς θα ζήσουμε χωρίς εισοδήματα; Στους κτηνοτρόφους είπανε ότι θα τους δώσουν νεαρά πρόβατα. Για να βγάλουν γάλα αυτά, όμως, θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια. Πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι;», σημειώνει ο κ. Τζέλλας.

ηλεκτρικό ρεύμααγρότεςΘεσσαλίαπλημμυροπαθείς