Ελλάδα|23.01.2024 15:30

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνα «όχι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Newsroom

Η Ιερά Σύνοδος η οποία συνεδρίασε εκτάκτως από το πρωί της Τρίτης με αποκλειστικό ζήτημα το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια, αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί τόσο με το γάμο όσο και με τη δυνατότητα τεκνοθεσίας.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλας, στην εισήγησή του ανέφερε ότι πολιτεία και εκκλησία είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και επισήμανε ότι όποια ζητήματα υπάρχουν λύνονται με νομική ρύθμιση στο σύμφωνο συμβίωσης.

Μάλιστα συστάθηκε τριμελής επιτροπή για σύνταξη κειμένου που θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα διαβαστεί στους ναούς, η οποία αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδας και Κομοτηνής.

Τα επιχειρήματα της ιεραρχίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αδαμαντίας Λιόλιου στο OPEN, στην εισήγηση υπήρχαν θεολογικά και νομικά επιχειρήματα που καταγράφουν ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι αυτό που μπορεί να καλύψει όλα τα επιμέρους ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Την ίδια ώρα η ιεραρχία διαμηνύει ότι είναι διαφορετικοί κόσμοι αυτοί της εκκλησίας και της κυβέρνησης.

Μάλιστα υπάρχει συζήτηση για την αποστολή επιστολών στους βουλευτές για να τους ενημερώσουν, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αποστολή φυλλαδίων και τα κηρύγματα προς τους πιστούς.

Σημειώνεται επίσης πως η θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου είναι να στείλει μήνυμα ενότητας της ιεραρχίας και παράλληλα να μην ανεβάσει τους τόνους.

Χαμηλούς τόνους από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο OPEN η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι η εκκλησία θα στήριζε το νομοσχέδιο, αλλά κάνει σαφές ότι δεν θα εμπλακεί σε εκκλησιαστικά ζητήματα.

Παράλληλα κρατά χαμηλούς τόνους ενώ το Μαξίμου βρίσκεται σε αναμονή για τις ανακοινώσεις της ιεραρχίας, καθώς και για τα επόμενα βήματα όπως είναι η αποστολή επιστολών στους βουλευτές και τα κηρύγματα προς τους πολίτες που ενδέχεται να επηρεάσουν τους βουλευτές κυρίως της περιφέρειας.

Ιερά Σύνοδοςγάμοςειδήσεις τώραομόφυλα ζευγάρια