Ελλάδα|01.02.2024 06:49

Με επετειακό χαρακτήρα ανοίγει τις πύλες της η 30ή Agrotica: 1.800 εκθέτες από 49 χώρες και έμφαση στις νέες καλλιέργειες

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επετειακό χαρακτήρα θα έχει η 30ή διεθνής έκθεση Agrotica, η οποία ανοίγει τις πύλες της το πρωί της Πέμπτης 1 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 4 του μήνα. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 7:30 το απόγευμα της Πέμπτης, όπως έχει ανακοινωθεί, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Προζρικίδης, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 49 χώρες, ενώ τα περίπτερα θα καταλαμβάνουν συνολικό εμβαδόν 40.500 τετραγωνικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι η 30ή Agrotica αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο χρόνια πριν συμμετείχαν 1.677 εκθέτες και καταλάμβανε 38.500 τετραγωνικά μέτρα.

Η φετινή Agrotica χωρίζεται σε τέσσερις τομείς: Μηχανήματα, εφόδια (λιπάσματα, σπόροι), τεχνολογία και υπηρεσίες.

«Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις νέες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, θα υπάρχει και ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης. Αναμένουμε φέτος να επισκεφθούν την έκθεση περισσότερα από 100.000 άτομα», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Ποζρικίδης.  

Μεταξύ των επισκεπτών θα είναι και πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τους επαγγελματίες του χώρου θα είναι ελεύθερη η είσοδος στην έκθεση, ενώ για τους υπόλοιπους το εισιτήριο εισόδου θα κοστίζει 8 ευρώ. Για τη διευκόλυνση εκθετών και επισκεπτών θα υπάρχουν τέσσερις χώροι στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της Θεσσαλονίκης (στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, κοντά στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» και στη Θεμοκοιτίδα Τεχνόπολις στη Θέρμη). Κάθε τριάντα λεπτά μισθωμένα λεωφορεία από τη ΔΕΘ-HELEXPO θα πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το διεθνές εκθεσιακό κέντρο.

Την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή η 30ή Agrotica θα λειτουργεί από τις 10:00 το πρωί έως τις 7:00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

Πολλές οι παράλληλες εκδηλώσεις

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, η 30ή Agrotica θα περιλαμβάνει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται στις 3-4 Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», από το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO. Σε αυτό θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες συστημικές προσεγγίσεις για την αναγέννηση της γεωργίας και της υπαίθρου.

Επίσης, η ΔΕΘ-HELEXPO συνδιοργανώνει με το Alegre Growshop, στις 3 Φεβρουαρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), ημερίδα για την καλλιέργεια της κάνναβης, ενώ μαζί με το ΕΚΕΤΑ πραγματοποιεί την 1η Φεβρουαρίου (περίπτερο 11, stand 1) εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική στη Γεωργία.

«Καμία ανησυχία από τις κινητοποιήσεις των αγροτών»

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα από αυτές στη λειτουργία της 30ής Agrotica, μια και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 300 τρακτέρ θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της έξω από το εκθεσιακό κέντρο, ο κ. Ποζρικίδης αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία.

«Αν μπουν με τα τρακτέρ τους οι αγρότες μέσα στη Θεσσαλονίκη και φτάσουν έξω από το εκθεσιακό κέντρο, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία στην πόλη, όμως, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της Agrotica. Οι αγρότες αγαπάνε τη συγκεκριμένη έκθεση και κάθε χρόνο συμμετέχουν μαζικά σε αυτήν», τονίζει ο κ. Ποζρικίδης.

εκδηλώσειςΔΕΘ-HelexpoαγρότεςAgrotica