Ελλάδα|31.01.2024 22:39

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: 300 τρακτέρ κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Agrotica

Newsroom

Από την Ορεστιάδα και την Καρδίτσα μέχρι την Αταλάντη και την Πάτρα αγρότες και κτηνοτρόφοι με τα τρακτέρ τους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και συντονίζονται σε πανελλαδικό επίπεδο με ταυτόχρονους αποκλεισμούς δρόμων. Οι αγρότες έχουν στραμμένο το βλέμμα στην έκθεση AGROTICA στη Θεσσαλονίκη, που θα γεμίσει με τρακτέρ από τη Βόρεια Ελλάδα, σε ένα συλλαλητήριο που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Οι επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου προετοιμάζονται για κάθοδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτης με τις πληροφορίες της ΕΡΤ να αναφέρουν ότι αναμένεται να μπουν 300 τρακτέρ στη συμπρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα μπουν από 3 σημεία: το λιμάνι, Δερβένι και από τη Μουδανιών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες από τη Λάρισα προχώρησαν και σε αποκλεισμό της Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Πλατύκαμπου αλλά και στα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε συμβολικά στον Παλαμά οι αγρότες εκτός από τους συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων αποφάσισαν να ενωθούν με τους αγρότες της Μακεδονίας στην έκθεση AGROTICA το Σάββατο, όπου θα μεταβούν με αγροτικά και λεωφορεία.

Αγρότες της Χαλκιδικής απέκλεισαν συμβολικά την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων στο ύψος της Πορταριάς για ακόμα μία ημέρα, σκοπεύοντας να παραμείνουν στο οδόστρωμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα, αγρότες της Αταλάντης έσπασαν το μεσημέρι το μπλόκο της αστυνομίας και με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν την Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Σκάλας και στα δύο ρεύματα.

Με τα τρακτέρ τους αγρότες της Αχαΐας διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ έκλεισαν τον δρόμο μπροστά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Στην είσοδο του κτιρίου άδειασαν καφάσια με πορτοκάλια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στους αγρότες

Θυμίζουμε ότι στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συνομίλησε με τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματά τους, και τα αιτήματά τους.

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για την Γερμανία θα φύγετε», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για μένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

«Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε όμως πως αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ. Δώσαμε παραπάνω από 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία 4 χρόνια. Μόνο τα 500 εκατομμύρια προερχόντουσαν από τις εισφορές των αγροτών. Και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το diesel. Εδώ είμαστε και θα τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε. 

«Δίνουμε πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων»

«Θυμάστε πού ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν 4 χρόνια και πού είναι σήμερα; Είναι καλύτερες οι τιμές του γάλακτος», συνέχισε ο πρωθυπουργός, με έναν αγρότη να του απαντά «τότε οι ζωοτροφές ήταν πιο φθηνές».

«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες και σε ένα βαθμό έγινε αυτό διότι δώσαμε και δίνουμε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και αυτών που θέλουν να πουλούν ξένο γάλα ως ελληνικό. Αυτούς θα τους τσακίσουμε. Το έχουμε ήδη κάνει και θα επιμείνουμε σε αυτήν την προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Με κοστολογημένες προτάσεις απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα των αγροτών, τονίζει η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου», επισημαίνει η κ. Αυγέρη.

«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Στράκα.

«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θέλετε να κλείσετε κάτι; Κλείστε το Μέγαρο Μαξίμου να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργός μέχρι να δοθεί λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

αγρότεςκτηνοτρόφοιΘεσσαλονίκητρακτέρειδήσεις τώρα