Ελλάδα|01.02.2024 21:38

Παραδοχή πρώην αναπληρωτή CEO ΟΣΕ: Προσλήφθηκαν υπάλληλοι με μπλοκάκια ύστερα από προτάσεις από Διευθυντές του Οργανισμού

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην παραδοχή ότι υπήρξαν προσλήψεις που έγιναν ουσιαστικά από την πίσω πόρτα προχώρησε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ από το 2020 έως το 2022, Αθανάσιος Κοτταράς, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη.

Όπως είπε, επί θητείας του περίπου 20 άτομα προσλήφθηκαν με μπλοκάκια ύστερα από προτάσεις από διευθύνσεις του Οργανισμού και σωματεία. Κάποιοι είχαν θητεύσει με μαθητεία του ΟΑΕΔ, υποστήριξε και προσέθεσε πως υπήρχε προκήρυξη, αλλά ήταν εσωτερική διαδικασία.«Δεν ήταν προσλήψεις μονίμων, ήταν παροχή υπηρεσίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τον σταθμάρχη, τόνισε ότι εξετάσαμε τα τυπικά προσόντα, κάναμε συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης και ολοκληρώσαμε το πρακτικό της επιτροπής. «Δεν έκρινα κάποιον σταθμάρχη να αναλάβει καθήκοντα, τον έκρινα ικανό να μεταταχθεί βάσει της νομοθεσίας», είπε. Παραδέχτηκε, δε, ότι ο σταθμάρχης είχε δώσει συνέντευξη με τηλεδιάσκεψη και ότι σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΟΣΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στις μετατάξεις.

Η διαδικασία για τις θέσεις

Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο κ. Κοτταράς ανέφερε ότι ο ΟΣΕ είχε προκηρύξει 18 θέσεις σταθμαρχών σε όλη την Ελλάδα και έλαβε μόλις 4 αιτήσεις. Για τη Λάρισα είχαν προκηρυχθεί 4 θέσεις και υπεβλήθησαν μόνο δύο αιτήσεις, εκ των οποίων η μια  απορρίφθηκε, καθότι προερχόταν από νοσοκομείο και τότε βρίσκονταν σε ισχύ οδηγία να μην μετατάσσονται υπάλληλοι νοσοκομειακών μονάδων. Αυτό όμως δεν σήμαινε αυτόματα ότι ο μοιραίος σταθμάρχης θα τοποθετείτο στη συγκεκριμένη θέση.

Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά γνωμοδοτήσεις καθηγητών Δημοσίου Δικαίου που ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, και δη τα 48 έτη, στην κινητικότητα. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές ζητήθηκαν από τον ΟΣΕ, μετά την άσκηση διώξεων από τον ανακριτή στη Λάρισα, οι οποίες προέκυψαν μετά την κατάθεση του πορίσματος της «επιτροπής Γεραπετρίτη».  

ειδήσεις τώραδιευθύνων σύμβουλοςΤέμπηΟΣΕπρόσληψη