Ελλάδα|05.02.2024 06:45

Ανησυχία για την έξαρση της βίας ανηλίκων: Έρχεται panic button για παιδιά - Πώς θα λειτουργεί

Newsroom

Τη δημιουργία panic button για ανήλικους έχει στα σκαριά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων που παρατηρείται.

Παρενόχληση, ληστείες, επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα με δράστες ανήλικους είναι ορισμένα εγκλήματά, που απασχολούν συχνά το αστυνομικό δελτίο.Τα  στατιστικά στοιχεία, μάλιστα, επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά για μια πραγματική πανδημίας βίας, που βρίσκεται εν εξελίξει.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η αυξημένη συμμετοχή ανήλικων σε πιο άγριες μορφές εγκληματικότητας, που παρατηρείται. Μόνο το 2023, τις Αρχές απασχόλησαν 646 υποθέσεις για εξαρτησιογόνες ουσίες, με εμπλοκή 753 ανηλίκων ηλικίας 8 έως 18 ετών, καθώς και 201 υποθέσεις για αδικήματα του νόμου περί όπλων, με εμπλοκή 229 ανήλικων ηλικίας 8 έως 18 ετών.

Γονείς και παιδιά θα ειδοποιούν μέσα από το panic button 

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη στοχεύει στην έγκαιρη ειδοποίηση της αστυνομίας για τα περιστατικά βίας και αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες, με την τεχνολογία να πρωτοστατεί.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τα πρότυπα του panic button που δημιουργήθηκε για την έμφυλη βία θα δημιουργηθεί κι ένα panic button για ανήλικους.

«Θα δημιουργηθεί ένα 24ωρης βάσης τηλέφωνο στην αστυνομία για να δέχεται καταγγελίες. Όπως είπαμε για το panic button, ακριβώς το ίδιο να δημιουργηθεί στην αστυνομία μία εφαρμογή, όπου αμέσως οι γονείς ή τα παιδιά θα μπορούν να ειδοποιούν. Θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τη σύγχρονη εποχή μας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Τρία περιστατικά βίας σε λίγες ώρες

Ενδεικτικό της έξαρσης της βίας που παρατηρείται είναι ότι μόλις τις τελευταίες ώρες έγιναν γνωστά τρία περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους σε Αθήνα και Άρτα.

Στην Καλλιθέα ένας 13χρονος δέχθηκε άγρια επίθεση από ανήλικους το απόγευμα της Παρασκευής. To αγόρι είχε μόλιες τελείωσει το μάθημα στο φροντιστήριο, όταν τον προσέγγισαν ένας 16χρονος και τρεις άλλοι ανήλικοι. Όπως κατήγγειλε, του ζήτησαν να πάνε παρακάτω να μιλήσουν. «Γιατί κρύβεσαι; Πάρε τον πατέρα σου τηλέφωνο να τον σκοτώσουμε», του είπαν.

«Μου έσκισαν το χείλος και άρχισαν να τρέχουν»

Εκείνη τη στιγμή ο 13χρονος έβγαλε από την τσέπη το κινητό του τηλέφωνο με έναν από τους άλλους τρεις ανήλικους να προσπαθεί να του το αρπάξει, όπως μεταδίδει το Mega. Όταν ο 13χρονος προσπάθησε να φύγει, ένας εκ των τριών δραστών τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο και το κεφάλι προκαλώντας του τραύματα στα χείλη, στα ούλα και στα ζυγωματικά. Μετά τον ξυλοδαρμό, οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση και αναζητούνται.

«Γύρναγα στο σπίτι από το φροντιστήριο όταν στην οδό Λασκαρίδου κοντά στην πλατεία με σταμάτησε ο …. Μου ζήτησε να πάμε λίγο πιο κάτω να μιλήσουμε και δέχτηκα. Τότε χωρίς λόγο μου λέει ‘γιατί κρύβεσαι; Πάρε τον πατέρα σου να έρθει να τον σκοτώσουμε’. Φοβήθηκα, έβγαλα το κινητό μου από την τσέπη και τότε ένας άλλος στην ηλικία μου, μου το τράβηξε για να μου το πάρει. Τράβηξα το χέρι μου και προσπάθησα να φύγω. Τότε, ο ίδιος που προσπάθησε να μου πάρει το κινητό άρχισε να με χτυπάει στο πρόσωπο. Μου έσκισαν το χείλος και άρχισαν να τρέχουν», είπε ο 13χρονος.

Ανήλικος απειλούσε άλλο ανήλικο μέσω social media

Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθη ανήλικος στην Άρτα που έστελνε απειλητικά μηνύματα σε άλλον ανήλικο, ενώ οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες και στους γονείς του για παραμέληση εποπτείας.

Προηγήθηκε καταγγελία από άλλο ανήλικο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία σιδερογροθιά.

Σε βάρος του ανήλικου σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Τον ρώτησαν πού μένει, τι ομάδα είναι και έπειτα του επιτέθηκαν 

Ανήλικος κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από άλλους δύο ανήλικους το βράδυ της Παρασκευής, 2 Φεβρουαρίου, έξω από το μετρό στην περιοχή της Ακρόπολης. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο 16χρονος, ενώ κινούταν επί της Αρείου Πάγου με κατεύθυνση προς το μετρό δύο συνομήλικοί του τον πλησίασαν και τον ρώτησαν, αν είχε μαζί του χρήματα, σε ποια περιοχή μένει και τι ομάδα είναι.

Ο 16χρονος προσπάθησε να φύγει, όμως, οι δράστες τον απείλησαν και του άρπαξαν το κινητό. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν τους ανήλικους δράστες στο Μοναστηράκι -κοντά στο μετρό- και τους συνέλαβαν.

Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΕΛΑΣειδήσεις τώραανήλικοιυπουργείο Προστασίας του Πολίτη