Ελλάδα|05.02.2024 11:23

Αγρότες: Να φτάσουν με τα τρακτέρ τους μέχρι τη Θέρμη ζητούν οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής - Μπλόκο από τα ΜΑΤ στο Λάκκωμα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε αναμονή της απάντησης της τροχαίας στο αίτημά τους, να οδηγήσουν τα τρακτέρ τους μέχρι τη Θέρμη και από εκεί αντιπροσωπεία με ΙΧ να φτάσει στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να παραδώσει ψήφισμα στον υπουργό, βρίσκονται αγρότες από τη νότια Χαλκιδική, οι οποίοι κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη αλλά η αστυνομία τους έφραξε το δρόμο στο ύψος του Λακκώματος.

Δεν σημειώθηκε ένταση

Περίπου σαράντα τρακτέρ ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου από το μπλόκο των Νέων Μουδανιών για το ΥΜΑ-Θ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά διμοιρίες των ΜΑΤ τους έκλεισαν το δρόμο.  Στο σημείο δε σημειώθηκε κάποια ένταση και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομικών.

«Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε περαιτέρω προβλήματα στην κυκλοφορία της Θεσσαλονίκης και γι' αυτό προτείναμε τη λύση της Θέρμης. Να πάμε μέχρι εκεί με τα τρακτέρ και μετά αντιπροσωπεία μας να κατευθυνθεί με ΙΧ στο υπουργείο και να παραδώσει το ψήφισμά μας», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβών Χαλκιδικής Θανάσης Χαλάτης.

Αυτήν τη στιγμή είναι κλειστός ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη από κλούβες των ΜΑΤ, ενώ τα τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο διπλανό παράδρομο.   

Κρίσιμες ώρες για τις αποφάσεις των κινητοποιήσεων                                                                 

Yπενθυμίζεται ότι τη φωνή τους με τους αγρότες της Μακεδονίας θα ενώσουν και οι αγρότες της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια ήταν το ραντεβού των αγροτών των Χανίων το πρωί. Μάλιστα το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Κρίσιμη συνεδρίαση στη Νίκαια της Λάρισας

Την Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, την επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στην βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

«Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο ΟPEN, καλώντας σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις που δεν θα υποθηκεύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από αυτό θα αντληθούν επιπλέον χρήματα για τους αγρότες, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το φθινόπωρο. «Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο MEGA.

Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο»

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης που συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών. Ο υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο» και πως «η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να εκτονωθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους έναντι όσων βρίσκονται στα μπλόκα προκειμένου να ξεκινήσει μία σταδιακή προσέγγιση και να αποφευχθούν ακραίες κινήσεις, όπως το κλείσιμο της εθνικής οδού, που θα δυναμιτίσει το κλίμα. 

αγρότεςΥΜΑ-ΘΧαλκιδικήαγρότες μπλόκατρακτέρ