Ελλάδα|09.02.2024 21:39

Τέμπη: Οι εκρηκτικές ύλες που βρέθηκαν και το αίτημα συγγενών για χημικό μηχανικό

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην ύπαρξη εύφλεκτων και εκρηκτικών ουσιών, οι οποίες δε δικαιολογείται να εντοπίζονται σε ρούχα και προσωπικά αντικείμενα ορισμένων εκ των 57 επιβατών, που βρήκαν τραγικό θάνατο στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών καταλήγει συνοπτική έκθεση πραγματογνώμονα ειδικού στις πυρκαγιές, στον οποίο απευθύνθηκαν συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, η οποία βασίστηκε μεταξύ άλλων και στα αποτελέσματα εξέτασης δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ζητήθηκε από τις αρχές κατόπιν αιτήματος συγγενών επτά μήνες μετά το δυστύχημα, σε υπολείμματα ρούχων, υποδημάτων, κλειδιών και τσαντών βρέθηκαν τρεις πτητικές ουσίες, οι οποίες κατά τον προαγματογνώμονατα Βασίλη Κοκοτσάκη, ο οποίος συνέταξε την έκθεση, δεν είχαν λόγο να εντοπίζονται εκεί. Πρόκειται για την ουσία ξυλόλιο, που είχε βρεθεί και κατά τη δειγματοληψία του χώρου, αλλά και για βενζόλιο και τολουόλιο.

Σύζυγος θύματος στο «Έθνος»: Θα απευθυνθούμε και σε άλλες χώρες για έρευνες

Οι συγγενείς προσκόμισαν την Παρασκευή την έκθεση στον ανακριτή, ο οποίος δεσμεύτηκε να ορίσει πλέον για τις έρευνες και χημικό μηχανικό. Σύμφωνα με τον Χρήστο Κωνσταντινίδη, σύζυγο θύματος των Τεμπών, που παρέδωσε την έκθεση στις δικαστικές αρχές, η έρευνα αυτή πρέπει να φτάσει σε βάθος καθώς μπορεί να αλλάξει ακόμα και το κατηγορητήριο: «Από τα 57 θύματα, τα 28 ήταν απανθρακωμένα. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις έψαξαν κυρίως τον τρόπο του θανάτου, αλλά δεν προχώρησαν περαιτέρω. Πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν κάποιοι από τους ανθρώπους πέθαναν από τη φωτιά και όχι από τη σύγκρουση των τρένων. Είπαμε ήδη στον ανακριτή ότι θα πρέπει να γίνουν έρευνες ανάταξης γενετικού υλικού και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις δομές της Ελλάδας, ας απευθυνθούμε σε χώρες όπως ο Καναδάς ή Αγγλία. Αν κριθεί απαραίτητο από τα ευρήματα, ίσως θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα και σε εκταφές», λέει στο «Εθνος».

Ο ίδιος με βάση και την έκθεσή το πραγματογνώμονα, εκτιμά ότι αυτά τα νέα ευρήματα αποδομούν τη θεωρία περί πρόκλησης της φωτιάς από το έλαιο σιλικόνης, η οποία αναφέρεται αρκετά συνοπτικά στο πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη.

Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, πάντως, αναφέρει στη συνοπτική του έκθεση πως θα επανέλθει με αναλυτικότερες εκτιμήσεις, ενώ η ανάλυση επί των ευρημάτων του Γενικού Χημείου συνεχίζεται «γιατί υπάρχουν και άλλες ευφλεκτες ουσίας που χρήζουν διερεύνησης», όπως τονίζεται.

Τι λέει η έκθεση του πραγματογνώμονα

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δειγμάτων από τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων και συγκεκριμένα από παπούτσια και ένα δερμάτινο τσαντάκι, ο κ. Κοκοτσάκης, τονίζει στην έκθεση ότι προκύπτει η παρουσία ξυλολίου και τολοουλίου, ενώ απουσιάζει παντελώς η παρουσία ελαίου σιλικόνης.

Αντίστοιχα αναφέρει ότι από τις εκθέσεις εξέτασης δειγμάτων του Γενικού Χημείου του κράτους, που ελήφθησαν από τις εξωτερικές επιφάνειες των τρένων αλλά και το έδαφος στο σημείο του συμβάντος, προκύπτει με σαφήνεια (μεταξύ άλλων) η παρουσία ξυλολίου, βενζολίου, τολουολίου, καθώς και ελαίου σιλικόνης.

«Για τα τρία πρώτα από τα παραπάνω, δεν δικαιολογείται η παρουσία τους στον χώρο από την λειτουργία των τρένων, το δε 4ο έλαιο σιλικόνης, αποτελεί συστατικό στοιχείο λειτουργίας των μετασχηματιστών τάσης των ηλέκτραμαξών και η παρουσία του δικαιολογείται απολύτως», σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο είναι υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές εφαρμογές νομίμως, αλλά και παρανόμως στη νόθευση των καυσίμων κινητήρων εσωτερικής καύσης, κυρίως της βενζίνης.

Απορρίπτει το να οφείλεται η φωτιά στο έλαιο σιλικόνης

Ο κ. Κοκοτσάκης, πάντως, απορρίπτει την πιθανότητα η φωτιά να οφείλεται στο έλαιο σιλικόνης: «Το αναφερόμενο υλικό στην έκθεση των διορισθέντων πραγματογνωμόνων (Ελαιο σιλικόνης), ως υπεύθυνου για το παραπάνω φαινόμενο της βίαιης καύσης, δεν μπορεί από την φύση του λόγω των χαρακτηριστικών του, να προκαλέσει τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και να δεχθούμε ότι αυτό ευθύνεται, η απουσία του από τα δείγματα επί των προσωπικών αντικειμένων των θυμάτων αποδυναμώνει και εξουδετερώνει την εκδοχή αυτή. Μένει να διερευνηθεί ο λόγος και ο τρόπος παρουσίας των παραπάνω εύφλεκτων υλικών στον χώρο της σύγκρουσης, υλικά των οποίων η παρουσία δεν δικαιολογείται», τονίζεται στην έκθεση.

Προσθέτει επίσης ότι όταν η σιλικόνη (έλαιο) καίγεται σε αέρα ή οξυγόνο, σχηματίζει διοξείδιο του πυριτίου που επικάθεται ως λευκή σκόνη, απανθράκωμα (στερεό) και διάφορα αέρια, αλλά «Δεν καταγράφηκε παραγωγή τέτοιας σκόνης στη σκηνή του συμβάντος».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του, «η παρουσία εύφλεκτων, τοξικών και πτητικών ουσιών στον χώρο του περιστατικού, βεβαιώνεται από τον τραυματισμό 4 πυροσβεστών της ομάδας πυρόσβεσης οι οποίοι έφεραν αποδεδειγμένα (ιατρικά) χημικά εγκαύματα χωρίς να έλθουν σε επαφή με φλόγες, ή μη μόνον κατά πάσα πιθανότατα από παρασυρμένα νερά πυρόσβεσης».

Γιατί παραμένουν ανιχνεύσιμες οι ουσίες

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο πτητικές ουσίες παρέμειναν ανιχνεύσιμες στα δείγματα μήνες μετά το δυστύχημα, ο πραγματογνώμονας το αποδίδει στη διάλυσή τους με έλαια: «Στην περίπτωση των δειγμάτων όπου υπήρχε και η παρουσία ελαίου σιλικόνης, αναμίχθηκε με αυτό και έτσι παρέμεινε σε μακρύ χρονικό διάστημα στα δείγματα που λήφθηκαν.

Στα δείγματα που λήφθηκαν από τα αντικείμενα των θυμάτων και υπήρχε η παρουσία ξυλολίου σε αυτά, εκτιμώ ότι αυτό επιτεύχθηκε με την ανάμιξη του με σωματικά υγρά που εκλήθησαν λόγω υψηλής θερμοκρασίας. Εκτιμώμενη θερμοκρασία μεγαλύτερη των 800 βαθμών Κελσίου, η οποία περίπου ισοδυναμεί με τη μέση θερμοκρασία τήξης αλουμινίου (τήξη δείγματος κλειδιού θύματος)».

Η επίδραση των ουσιών στον άνθρωπο

Αναφορικά με την επίδραση αυτών των ουσιών στον άνθρωπο, η έκθεση αναφέρει πως το ξυλόλιο αναμειγνυόμενο με τον αέρα αποτέλεσε εκρηκτικό μείγμα.

«Στην περίπτωση που αυτό το μείγμα πριν αναφλεγεί διασκορπίστηκε σε χώρο όπου υπήρχαν άνθρωποι, υποθετικά κάποιοι από αυτούς το εισέπνευσαν. Η καύση που ακολούθησε στην περίπτωση αυτή, θα έχει προκαλέσει πέραν των άλλων προφανή και εσωτερικά εγκαύματα σε αυτούς και κυρίως και στα εσωτερικά όργανα που συμμετέχουν στην αναπνοή».

έκρηξηΤέμπηθύματαειδήσεις τώραέρευναπραγματογνώμονας