Ελλάδα|19.02.2024 09:32

Αγρότες: Πώς θα μπουν στην Αθήνα τα τρακτέρ και πόσο θα μείνουν - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Newsroom

Για τη μεγάλη κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζονται οι αγρότες από όλη τη χώρα, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό όπου δεν ικανοποίησε τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN η Αστυνομία περιμένει πολύ κόσμο στην πλατεία Συντάγματος, καθώς αρκετοί πολίτες αναμένεται να βρεθούν στο πλευρό των αγροτών. Έτσι αναμένονται σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ οι αστυνομικοί που θα βρεθούν εκεί θα είναι πάνω από 2.000.

Σύμφωνα με τους αγρότες που μίλησαν στην εκπομπή, στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσουν πάνω από 200 τρακτέρ, ενώ το συλλαλητήριο αναμένεται να συγκεντρώσει χιλιάδες άτομα, καθώς φτάσουν με κάθε τρόπο στην πρωτεύουσα. Παράλληλα και πολίτες αναμένεται να σταθούν στο πλευρό τους. Οι αγρότες να αναφέρουν ότι πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώτος αγρότης που θα φτάσει στην Αθήνα με το τρακτέρ του. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Κάστρου Βοιωτίας έκανε γνωστό και το σύνθημα που θα γράφεται στο τρακτέρ το οποίο είναι «χωρίς εμάς τι θα φας».
Όπως εξήγησε το μπλόκο του κάστρου θα οδηγήσει την πομπή και θα αποτελείται από 35 τρακτέρ.

Πώς απαντά η κυβέρνηση στους αγρότες

Δεδομένο είναι πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με τους αγρότες, καθώς είναι ένα κοινό με το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν μπορεί να ανοίξει και άλλο η βεντάλια των μέτρων καθώς διατηρείται «χώρος» για την στήριξη και άλλων ομάδων.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Στην πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των αγροτών αλλά και στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας αναφέρθηκε στην εβδομαδιαία ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. « Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και επεσήμανε πως «ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». Μάλιστα στα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την στήριξη των αγροτών αναμένεται να αναφερθεί και απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει.

Ανοίγει η συζήτηση για το πετρέλαιο

Από την κυβέρνηση αυτό που τονίζεται είναι πως όσον αφορά στο πετρέλαιο θα ανοίξει η συζήτηση ώστε το 2025 να υπάρχει ένας μονιμότερος και δικαιότερος τρόπος επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ταυτόχρονα έμφαση δίνεται στο διάλογο που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κοινή αγροτική πολιτική, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στις αυριανές κινητοποιήσεις των αγροτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων « έχει κάθε επαγγελματική ομάδα δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών». Στόχος είναι το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Τι θα κάνει η Αστυνομία για τις κινητοποιήσεις

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συσκέψεις στα επιτελεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, με αντικείμενο τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Να σημειωθεί εδώ πως οι αγρότες θα φτάσουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, με λεωφορεία αλλά και με αυτοκίνητα και από την αστυνομία θα ληφθούν μια σειρά μέτρων προκειμένου να μην μπλοκάρουν κεντρικοί οδικοί άξονες.

Οι σκέψεις να υπάρξει «μπλόκο» στην είσοδο των τρακτέρ στην Αθήνα εγκαταλήφθηκαν, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργούσε ένα εκρηκτικό κλίμα κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο, στόχος είναι τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο.

αγρότεςειδήσεις τώρατρακτέρκινητοποιήσειςσυλλαλητήριο