Ελλάδα|20.02.2024 12:40

Δίκη για Μάτι: Πρόταση του εισαγγελέα για απαλλαγή Δούρου και Καπάκη

Newsroom

Την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρένας Δούρου και του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη πρότεινε ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Την απαλλαγή της Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, αναλύοντας μια προς μία τις κατηγορίες που τη βαραίνουν. Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι δεν αποδείχθηκαν αυτές οι κατηγορίες της ακροαματικής διαδικασίας. Σχετικά με την κατηγορία που της αποδίδεται ότι δεν έλαβε απόφαση για την προληπτική εκκένωση των πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε εισήγηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι εκείνη ήταν υπεύθυνη, δε θα μπορούσε να έχει ληφθεί η απόφαση και να έχει δοθεί η εντολή. Την εικόνα είχαν οι πυροσβέστες.

Ζήτησε την ενοχή ενός ακόμη στελέχους της Πυροσβεστικής

Στον καταλογισμό ευθύνης για άλλη μία παράλειψη που «είχε συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων στην θάλασσα» στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, προχώρησε ο εισαγγελέας της Έδρας Παναγιώτης Μανιάτης στην δεύτερη ημέρα αγόρευσής του.

Ο εισαγγελέας τόνισε πως ο κ. Ματθαιόπουλος, για τον οποίο έχει ήδη ζητήσει ενοχή για την παράλειψή του να κινητοποιήσει τα τρία πλοιάρια του ΠΣ για να γίνει περισυλλογή και διάσωση στην θάλασσα, δεν αξιοποίησε ούτε τις τρεις σωστικές λέμβους της ΕΜΑΚ.

Κατά τον κ. Μανιάτη, αν ο Βασίλης Ματθαιόπουλος έδινε εντολή να ρυμουλκηθούν οι λέμβοι από τον Ασπρόπυργο που ήταν οι εγκαταστάσεις τους, θα ήταν στην Ραφήνα μέσα σε 45 λεπτά και θα προσέφεραν χρήσιμο έργο στην διάσωση. «Θα βοηθούσαν σημαντικά» τόνισε, ζητώντας να κριθεί ένοχος και για αυτήν την πράξη ο τότε «νούμερο 2» της Πυροσβεστικής.

Στην αγόρευσή του ο κ. Μανιάτης ζήτησε την ενοχή ενός ακόμη στελέχους της Πυροσβεστικής, ανεβάζοντας τον αριθμό των τότε αξιωματικών του Σώματος που κρίνει ότι πρέπει να καταδικαστούν στους πέντε. Κατά την αγόρευσή του επανέλαβε πως: «Η μεγαλύτερη αβελτηρία στο συμβάν εκείνης της ημέρας ήταν η έλλειψη συντονισμού στα σώματα Ασφαλείας που επιχειρούσαν στην περιοχή. Δεν ήταν η έλλειψη δυνάμεων, αλλά πρωτίστως η παντελής έλλειψη κεντρικού συντονισμού».

Ο εισαγγελικός λειτουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά τους κατηγορουμένους από την Πυροσβεστική και θα συνεχίσει με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους μέχρι περίπου στις 13.30 οπότε, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, το δικαστήριο θα διακόψει την συνεδρίασή του, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κινητοποίηση των αγροτών.

Μάτιφωτιάφωτιά στο Μάτιειδήσεις τώραΡένα Δούρου