Ελλάδα|21.02.2024 09:52

Αγρότες: Σκέψεις για παραμονή στο Σύνταγμα - Πώς θα φύγουν τα τρακτέρ από την Αθήνα

Newsroom

Στην πλατεία Συντάγματος παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι έφτασαν την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας για το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα. Στην πρωτεύουσα έφτασαν πάνω από 8.000 αγρότες τους οποίους τους συνόδευαν περισσότερα από 150 τρακτέρ.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται κανονικά αλλά με δυσκολία λόγω κίνησης, εκτός από τις οδούς Αμαλίας και Όθωνος που είναι κλειστές.

Πώς θα φύγουν τα τρακτέρ από την Αθήνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι αγρότες αναμένεται να αποχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας μετά τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, καθώς υπάρχουν ορισμένοι που ζητούν να παραμείνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα μέχρι να απαντηθούν τα αιτήματά τους.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αποχώρηση των τρακτέρ θα ακολουθηθεί περίπου το ίδιο δρομολόγιο που έκαναν για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι από την πλατεία Συντάγματος θα κινηθούν στην οδό Πανεπιστημίου, θα καταλήξουν στην πλατεία Ομόνοιας και στη συνέχεια στη Λεωφόρο Αθηνών. Ακολούθως τα οχήματα θα βγουν στη Λεωφόρο Κηφισού και από εκεί θα συνεχίσουν στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας με προορισμό τις περιοχές τους.

«Αναδείξαμε το πρόβλημα»

«Θα φύγουμε σήμερα, με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε και τη στήριξη των Αθηναίων αναδείξαμε το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα ότι πρέπει να δώσει λύσεις στους αγρότες και μετά ας ξύσει τον πάτο του βαρελιού για άλλες κοινωνικές ομάδες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αποχώρηση για την επιστροφή στα μπλόκα θα ξεκινήσει γύρω στις 11 το πρωί όπως ήταν προγραμματισμένο. Την ίδια ώρα, αγρότες επιμένουν για παραμονή των οχημάτων στην πρωτεύουσα.

Τι ζητούν οι αγρότες

Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε την Τρίτη, συμμετείχαν περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Την Πέμπτη το κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Στη συγκέντρωση ο Κασσελάκης

Στη συγκέντρωση των αγροτών στο Σύνταγμα έδωσε το «παρών» ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πήγα σήμερα στο συλλαλητήριο των αγροτών για να υποστηρίξω τα δίκαια αιτήματά τους.

Γιατί ο αγώνας δίνεται μέσα στην κοινωνία, με την κοινωνία.

Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα».

Παρών και ο Κουτσούμπας

«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματα τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο Αγροτών στο Σύνταγμα.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε καταλήγοντας:

«Εγγυημένες τιμές τώρααφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

συλλαλητήριοειδήσεις τώρααγρότεςτρακτέρπλατεία Συντάγματος