Ελλάδα|06.11.2018 16:21

10 εκατ. ευρώ για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Τίμος Φακαλής

Μέχρι την Άνοιξη το έργο ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά θα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας άνοιξε την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση -συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ- των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως Μητροπολιτικού Πάρκου, στον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση 336 στρεμμάτων, με εμβέλεια μητροπολιτική, η οποία και θα σηματοδοτήσει τη συνολική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, τους επόμενους μήνες ο δήμος θα έχει στα χέρια του τις ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές, στατικές, υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες ενώ το ίδιο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης. 

Προτεραιότητα το πράσινο

Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα θα δοθεί στο πράσινο, καθώς θα φυτευτούν 2.500 δέντρα ενώ όποια διατηρητέα κτίρια έχουν καταστραφεί θα αποκατασταθούν.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα διαθέσουμε τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ για να κάνουμε πράξη το όραμα των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αποκτήσουν σε έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο ένα πάρκο μητροπολιτικής εμβέλειας, σπουδαίας περιβαλλοντικής αξίας, που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα αποτελέσει πόλο έλξης, βελτιώνοντας σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Αυτή τη δέσμευση κάνουμε πράξη με τη συγκεκριμένη προκήρυξη», τόνισε από την πλευρά του  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 12,3 εκατ. ευρώ και αφορά και σε άλλες ανάλογες παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δήμους, εκτός του Παύλου Μελά, που συμμετέχουν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, Δέλτα, Πυλαίας-Χορτιάτη). Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό θα απορροφήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο.

δήμος Παύλου Μελά