Ελλάδα|28.02.2024 11:57

Τέμπη: «Άνθρωποι έψαχναν κάτι από το παιδί τους» - Συγκλονίζει ο δημοσιογράφος που έφτασε πρώτος

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μητρούσιας της ΕΡΤ Λάρισας βρέθηκε στο σημείο του δυστυχήματος. Ο ίδιος ήταν αυτός που εξασφάλισε και το βίντεο που κόβει την ανάσα από τη σύγκρουση και την έκρηξη ανάμεσα στις δύο αμαξοστοιχίες.

«Η πρώτη πληροφόρηση που είχα ήταν από κάποιον που ήταν μέσα στο τρένο και δέχτηκα ένα τηλεφώνημα ότι έχει γίνει σύγκρουση στα Τέμπη και γίνεται μία πραγματική κόλαση. Ενημέρωσα κι εγώ την ΕΡΤ ότι γίνεται αυτό και ότι πρέπει να φύγω να βρεθώ στη σημείο.  Έλαβα την πληροφορία γύρω στις 12 παρά, 10 λεπτά μετά το δυστύχημα. Από την ώρα που δέχτηκα το τηλεφώνημα χρειάστηκε 20 λεπτά με μισή ώρα να φτάσω», λέει ο ίδιος στο ethnos.gr για τη μοιραία βραδιά.

«Ερχόταν το ένα ασθενοφόρο πίσω από το άλλο»

Τι αντίκρυσε φτάνοντας; «Ήταν μία κόλαση. Δεν μας αφήσαν να φτάσουμε ακριβώς στο σημείο γιατί πήγαμε από την κάτω πλευρά. Εκεί ήταν η αστυνομία που δεν μάς άφηνε να πάμε μέρι το βαγόνι που είχε πάρει φωτιά, ήμασταν στα 20 – 30 μέτρα. Η μυρωδιά, ο καπνός, δεν έβλεπες μπροστά σου. Εκείνη τη στιγμή ερχόταν το ένα ασθενοφόρο πίσω από το άλλο, δεν μπορώ να το περιγράψω, οι στιγμές ήταν εφιαλτικές. Να βλέπεις εκείνη την ώρα να προσπαθούν να βγάλουν τα άτομα που ήταν τραυματισμένα, ή να περισυλλέξουνε τα άτομα που ήταν διαμελισμένα τα σώματά τους. Και τώρα, μόνο που το λέω ανατριχιάζω», θυμάται.

«Δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο»

Ο κ. Μητρούσιας, δεν είναι καινούριος στο ρεπορτάζ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας ήταν κάτι που παρόμοιό του δεν είχε ξαναδεί. «Είχα ζήσει και στο Μακροχώρι, το 2003 που είχε γίνει το δυστύχημα με τα παιδιά (σ.σ. το τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών κατά το οποίο 21 μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, έχασαν τη ζωή τους κατά την επιστροφή από σχολική εκδρομή). Και εκείνο ήταν σοκαριστικό, δεν το συζητάμε, γιατί μιλάμε για μικρά παιδιά αλλά κι εδώ ήταν κάτι που δεν είχα ξαναζήσει. Ήταν πολύ χειρότερο αυτή τη φορά», τονίζει.

«Για να έχουν καλέσει τόσα ασθενοφόρα, κάτι συμβαίνει εδώ»

Από την πρώτη στιγμή που έφτασε, όπως επισημαίνει, κατάλαβε ότι υπήρχαν νεκροί και ο αριθμός τους ήταν μεγάλος. «Πήρα τηλέφωνα σε ΕΚΑΒ, πυροσβεστική, αστυνομία, δεν μου λέγανε για αριθμό, μού είπαν ότι δεν μπορούν να πουν γιατί γινόταν έχας χαμός. Έπρεπε να στείλουν ασθενοφόρα, είχαν καλέσει και από άλλες περιοχές γιατί τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά. Το μυαλό μου, συνεπώς, πήγε αμέσως στο ότι, για να έχουν καλέσει τόσα, εδώ κάτι συμβαίνει. Φτάνοντας στο σημείο, μού είπαν ότι οι νεκροί πρέπει να΄ναι αρκετοί. Είχαμε την επιφύλαξη γιατί, αν δεν το επιβεβαιώσεις, δεν μπορείς να το πεις. Αλλά βλέποντας τα ασθενοφόρα και μιλώντας με ανθρώπους από το ΕΚΑΒ που ήταν στο σημείο και προσφέραν τις πρώτες βοήθειες, και με πυροσβέστες, η πρώτη εικόνα που μου έδωσαν ήταν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νεκροί», λέει.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες είχαμε μία εικόνα ότι μιλάμε για δεκάδες ανθρώπους»

«Έβλεπα τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια εκείνη την ώρα και εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι εδώ έχουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, κάτι τραγικό και μόνο στο άκουσμά του. Όσο περνούσαν τα λεπτά και η ώρα και συζητούσαμε, τους ζητούσαμε να κάνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών και υπήρχαν υποψίες ότι θα είναι μεγάλος. Και η επιβεβαίωση ήρθε, ουσιαστικά, τις πρώτες πρωινές ώρες που είχαμε τουλάχιστον μία εικόνα για τους νεκρούς, ότι μιλάμε για δεκάδες ανθρώπους, και μετά είχαμε και την εικόνα από τα νοσοκομεία», λέει ο ρεπόρτερ ο οποίος, εκτός από το ότι έφτασε πρώτος στο σημείο, έμεινε εκεί για ένα 24ωρο. «Έφτασα 40 λεπτά μετά το δυστύχημα και έφυγα, την άλλη μέρα το βράδυ, γύρω στις 12. Μετά, είχα και το βίντεο που έβγαλα της σύγκρουσης. Έχω ζήσει και το τροχαίο δυστύχημα με τα παιδιά του ΠΑΟΚ, που είχε γίνει στην είσοδο των Τεμπών αλλά αυτό εδώ δεν έχει προηγούμενο. Και να μην έχει και επόμενο», υπογραμμίζει.

«Οι εικόνες εκείνης της νύχτας ακόμα έρχονται στο μυαλό μου»

Ακόμα και για τον ίδιο, όμως, οι εικόνες από εκείνη τη νύχτα, ήταν ιδιαίτερα σκληρές. «Για να συνέλθω από όλα αυτά που είχα δει και έζησα, έκανα πολύ καιρό να το ξεπεράσω ψυχολογικά», σημειώνει και προσθέτει πως, «ακόμα και τώρα που μιλάμε, στο μυαλό μου έρχονται οι εικόνες εκείνης της νύχτας. Να βλέπεις δίπλα σου ανθρώπους να ψάχνουν να βρουν το παιδί τους, να βρουν κάτι από το παιδί τους. Είναι ό,τι χειρότερο, αυτό που λέμε ότι ούτε στον εχθρό σου. Κανένας να μην ζήσει τέτοιες καταστάσεις», λέει και καταλήγει με μία ευχή, «να μην κάνουμε τέτοια ρεπορτάζ, να κάνουμε πιο ευχάριστα»

σιδηροδρομικό δυστύχημαΕΡΤτρέναδημοσιογράφοςσύγκρουση τρένωνΤέμπηειδήσεις τώρανεκροί